Росія офіційно вирішила, кого з неї зробили перед виборами

Неділя, 1 січня 2006, 10:45

Офіційний Київ свідомо зірвав переговірний процес із Москвою по проблемі поставок російського газу в Україну, заявило Міністерство закордонних справ РФ.

"Складається враження, що нинішня українська влада, почуваючи себе непевно, свідомо вирішила зірвати переговірний процес із російською стороною й використати газову проблему ледь не для створення образа ворога з метою маніпулювання внутрішньополітичною ситуацією, включаючи строки парламентських виборів", - цитує в неділю заяву МЗС РФ Перший канал.

"Як наслідок - між господарюючими суб'єктами Росії й України так і не були підписані контракти на поставку природного газу Україні й на транзит природного газу по українській території в країни Євросоюзу й інші європейські країни", - говориться також у заяві.

МЗС підкреслює, що в ситуації, що склалася, російська сторона підтверджує, що з 1 січня 2006 року буде вибудовувати свої відносини з Україною в газовій області, базуючись на європейських цінах на газ і на послуги з транзиту природного газу в країни Євросоюзу.

"При цьому російська сторона в інтересах зміцнення енергетичної безпеки Європи і в цілому економічного співробітництва на континенті буде неухильно виконувати всі наявні угоди й контракти з нашими партнерами з Євросоюзу й інших країн Європи в питаннях поставки російського природного газу", - сказано в заяві МЗС РФ.

"Розраховуємо, що українська сторона в повній відповідності зі своїми міжнародними зобов'язаннями, зафіксованими, зокрема, у Європейській енергетичній хартії, гарантує безперебійний транзит природного газу по українській території в країни Євросоюзу й почне всі необхідні заходи щодо недопущення незаконного відбору природного газу, переданого для транзиту, а також для зберігання в підземних сховищах газу України", - говориться в документі.

"Якщо цього не станеться, вся відповідальність за можливе ускладнення російсько-українських відносин у газовій сфері й за проблеми для країн Європи, викликані діями Києва, ляже на українську сторону". - резюмує зовнішньополітичне відомство Росії.

У МЗС України поки не коментують дану заяву. Реакція очікується найближчим часом.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News