Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія побачила, що Україна краде європейський газ

Неділя, 1 січня 2006, 17:07

Україна, за оперативним даними, приступила до несанкціонованого відбору російського газу, призначеного для європейських споживачів.

Про це повідомив на брифінгу в центральному офісі "Газпрому" офіційним представник "Газпрому" Сергій Купріянов.

Він додав, що точні дані на цей рахунок "Газпром" повідомить на брифінгу в понеділок в 12:00 мск.

"Є оперативні дані, які говорять про те, що Україна приступила до несанкціонованого відбору російського газу, призначеного для європейських споживачів", - заявив Купріянов.

"Дані про несанкціонований відбір Україною російського експортного газу документально зафіксовані й завтра будуть оголошені", - заявив АГІ Купріянов.

"Точні дані ми зможемо назвати завтра. Завтра ми зможемо назвати точні обсяги, скільки ж саме газу було вкрадено сьогодні. Поки назву оперативний баланс газу по "Газпрому", - сказав він.

За його словами, на західному кордоні України, тобто на виходах з української газотранспортної системи, зниження подачі газу, у порівнянні з 10:00, станом на 15:00 мск на газовимірювальній станції (ГВС "Капушани") склало мінус 18 відсотків, ГВС "Ісакча" - плюс 13 відсотків, ГВС "Теково" - мінус 68 відсотків, ГВС "Берегове" - мінус 19 відсотків, ГВС "Дроздовичі" - мінус 18 відсотків", - повідомив він.

"Таким чином, практично в усіх напрямках, за винятком одного, спостерігається зниження обсягів поставки, що може означати тільки одне - з експортних обсягів Україна забирає собі газ, що призначений і куплений європейськими споживачами", - резюмував представник "Газпрому".

"Коли ми вели переговори з Україною, весь цей час був досить очевидний той факт, що Україна є основною транзитною країною для "Газпрому". Ми поставляємо на експорт через Україну майже 80% нашого газу. Цей фактор Україна, безумовно, намагається використати для того, щоб домогтися для себе пільгових поставок газу", - сказав він.

"Фактично виходить, що весь цей час нас шантажували питаннями безпеки поставок газу до Європи, домагаючись для себе пільгових умов при поставці газу для власного споживання. У підсумку контракти українською стороною так і не були підписані", - відзначив Купріянов.

У той же час прем'єр-міністр України Юрій Єхануров, коментуючи цю інформацію, сказав, що Україна не здійснює несанкціонованого відбору російського природного газу, що транспортується через її територію в європейські країни.

"Жодного кубометра російського газу ми не споживаємо", - заявив Єхануров журналістам у неділю в Києві.

Він також уточнив, що "Газпром" не припиняв поставок в Україну туркменського природного газу.

Поставки туркменського газу здійснюються відповідно до раніше погоджених графіків, відзначив прем'єр.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування