Єхануров візьме з Росії додатково 7,8 млрд кубів газу

Неділя, 1 січня 2006, 19:27

НАК "Нафтогаз України" вимагатиме від ВАТ "Газпром" (РФ) забезпечити поставку в Україну 7,8 млрд. куб. м технологічного природного газу, необхідного для забезпечення транзиту комерційного російського газу по території України.

Про це заявив прем'єр-міністр України Юрій Єхануров в інтерв'ю журналістам у Києві в неділю.

"Патріархальні відносини, які були раніше, закінчилися 1 січня. Це значить, що виробничо-технологічний газ, який Україна брала раніше на себе ... є питання постачальника - "Газпрому", - сказав Єхануров.

"Потреби в 7,8 млрд. кубометрів газу, які необхідні для транспортування газу в Європу, повинні бути забезпечені "Газпромом" як того вимагає Європейська енергетична хартія", - сказав він.

Він пояснив, що раніше вартість технологічного природного газу закладалася в транзитні ставки. Російська сторона в однобічному порядку відмовилася від такого принципу, підкреслив Єхануров.

"У зв'язку з цим ми будемо розглядати нові тарифи, які не будуть включати витрати на виробничо-технологічний газ", - сказав глава уряду.

Він уточнив, що в неділю обговорить це питання з керівниками "Нафтогазу України" на нараді, де буде обговорюватися питання "забезпечення транзиту газу в ринкових умовах". Мова йтиме про перехід на принцип замовленої транспортної потужності, пояснив прем'єр-міністр.

"Для того щоб забезпечити гарантії поставок газу в Європу (відповідно до європейських вимог) у сховищах України повинно бути до 36 млрд. кубометрів газу. Зараз там перебуває порядку 16 млрд. кубометрів. Таким чином, ми повинні домовитися з "Газпромом" протягом якого часу й за якою ціною Україні буде проданий газ для накачування в підземні сховища", - сказав Єхануров.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування