Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

УКРАЇНА ОФІЦІЙНО НАЗВАЛА РОСІЮ ШАНТАЖИСТКОЮ

Понеділок, 2 січня 2006, 10:45

Міністерство закордонних справ України розцінює поведінку Росії в газовому питанні як економічний тиск і шантаж, покликаний дестабілізувати економіку України.

Про це говориться в заяві українського МЗС щодо співробітництва в газовій сфері, розміщеній на сайті відомства.

"У перший день 2006 року російська сторона в порушення своїх договірних зобов’язань почала скорочувати подачу газу в Україну та країни Євросоюзу", - сказано в заяві.

"Таким чином, розпочалася реалізація сценарію, покликаного створити економічний тиск і шантаж, а в кінцевому рахунку - дестабілізувати економіку України і зірвати поставки російського газу споживачам в країнах Євросоюзу", - зазначає МЗС.

Українська сторона, говориться в заяві, наполягає на переході на ринкові методи взаємин у газовій сфері і запровадженні з 1 січня 2006 року цін на поставки газу та тарифи на його транзит із застосуванням європейських методів ціноутворення.

Україна також пропонує обом делегаціям відновити переговорний процес за участю міжнародних експертів та накласти мораторій на "неринкові методи врегулювання існуючих розбіжностей".

МЗС підкреслює, що "Україна і надалі намагатиметься бути надійним транзитером російського газу до країн Євросоюзу та інших країн відповідно до діючих контрактів, хоча і робить це за рахунок власного газового ресурсу, якого вона не отримує від РФ для цих цілей".

"Українська сторона готова послідовно доводити обґрунтованість і справедливість своєї позиції всіма методами, в тому числі в міжнародному арбітражі. Ми розглядаємо можливість звернення до ядерних держав-гарантів національної безпеки України за Меморандумом 1994 року з метою задіяння механізму консультацій", - наголошує МЗС.

Україна зазначає, що "безвідповідальні і дестабілізуючі дії (Росії) здійснюються, незважаючи на чинні міжнародні зобов'язання російської сторони, що випливають з Угоди від 4 жовтня 2001 р., на компромісні пропозиції, висунуті президентом України в його листі до президента РФ від 30 грудня 2005 р., на застереження щодо небезпечності таких дій для атмосфери українсько-російських взаємин, їх сприйняття з боку українського суспільства".

Російська сторона, говориться в заяві, відкинула усі конкретні пропозиції по цінах і тарифах, висунутих українською делегацією на переговорах в Москві 27-30 грудня 2005 р., а також пропозицію президента України накласти мораторій на зміну цін і тарифів до завершення переговорів.

Нарешті, зазначає відомство, там відкинули офіційне роз'яснення, передане МЗС РФ 31 грудня 2005 р. у формі ноти МЗС України, в якому чітко обґрунтовується правомірність позиції української сторони, яка ґрунтується на чинних договірних зобов'язаннях сторін.

"Той прикрий факт, що чинні договірні зобов'язання демонстративно ігноруються, а постачання газу скорочується, свідчить про існування в Москві сил, які штовхають країну на шлях непередбачуваності і шантажу по відношенню до споживачів у всіх країнах", - сказано в заяві.

МЗС України вважає, що "залякування, які лунають в заяві МЗС РФ від 1 січня 2006 р., розраховані хіба що на необізнаних з фактами власних громадян, котрих вводять в оману керовані аналітики та підконтрольні засоби масової інформації".

"Політики і суспільства України, країн ЄС та США чудово знають, що згідно з чинним контрактом від 2002 р. та Доповненням № 4 до цього контракту від 9 серпня 2004 р., російські компанії зобов'язані постачати Україні газ по фіксованих умовах для забезпечення транзиту російського газу українською територією до країн Євросоюзу та інших країн", - наголошує МЗС.

"Безвідповідальні і дестабілізуючі дії певних сил в Москві, які, очевидно, навіть не інформують про дійсний стан справ власне керівництво, загрожують призвести до підриву авторитету Росії як надійного партнера в енергетичній сфері саме в рік її головування у "Великій Вісімці", та ще до великих збитків для російських платників податків, яким доведеться розплачуватися за сумнівні фінансові наслідки такої політики", - сказано в заяві.

Таким чином, зазначає МЗС, не важко передбачити, як буде використовуватись північно-європейський газопровід.

"Сьогодні енергетична безпека країн-споживачів газу поставлена під серйозну загрозу і жодна країна не може бути виключенням у цьому відношенні. Все це вимагає скоординованості зусиль країн-виробників, транзитерів і споживачів природного газу, до чого і закликає Україна", - сказано в заяві міністерства.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...