Ющенко: Україна не одержала жодного кубометра російського газу

Понеділок, 2 січня 2006, 12:27

Президент Віктор Ющенко заявляє, що Україна кілька днів не одержує жодного кубометра газу з Росії за попередніми домовленостями.

"Кілька днів Україна не одержує з Россі за попередніми зобов'язаннями жодного кубічного метра газу", - заявив президент на брифінгу в понеділок у Києві.

Він сказав, що зустрічався з послами країн ЄС й обговорив з ними ситуацію на внутрішньому ринку газу.

Ющенко підкреслив, що щодоби за послуги українського транзиту Росія направляла 60 млн. кубометрів газу.

"Сьогодні весь транзит газу в Західну Європу Україна робить за рахунок свого балансу", - відзначив президент, підкресливши, що Україна в цей час не одержує газу у вигляді плати за транзит.

Він сказав, що на балансі України тримаються поставки газу в Молдову. За його словами, він звернувся до молдавської сторони із проханням скоротити газове споживання.

"Молдова сьогодні одержує 5-7 мільйонів кубометрів газу на добу", - сказав президент, відзначивши, що звичайно цей обсяг становить 10 млн.

Ющенко повідомив, що бачить вихід із ситуації в реалізації наступних кроків: відмови від адміністративних форм впливу на врегулювання питання ціни на газ і на транзит, залученні міжнародних експертів, мораторії на ціни на газ і транзит на колишньому рівні ($50 за тис. кубометрів й $1,09 за 1000 куб.м на 100 км відповідно).

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування