ЄС захвилювався через Росію й Україну

Понеділок, 2 січня 2006, 13:37

Комісар Євросоюзу з питань енергетики Андріс Пиєбалгс висловив стурбованість можливими перебоями поставок російського газу в Європу через Україну.

"Дана суперечка певно не йде нам на користь і продовжує турбувати нас, тому що 20% наших поставок газу йде по цьому маршруту", - заявив Пиєбалгс в інтерв'ю ВВС.

"Якщо суперечка буде тривати, можуть з'явитися й нові наслідки. Ми не дуже впевнені, що все буде йти так, як раніше нам пообіцяли обидві сторони", - цитує єврокомісара РІА "Новости".

Європейський Союз також наполягає на вирішенні газової проблеми у відносинах між Україною й Росією виключно дипломатичним шляхом у ході переговорів.

Таку позицію верховного представника ЄС із питань зовнішньої політики й політики безпеки Хав'єра Солани озвучила в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" його офіційний спікер Крістіна Галлач.

За її словами, Солана обговорював ситуацію з міністром закордонних справ України Борисом Тарасюком і представниками російської сторони "навіть сьогодні".

"Позиція Європейського Союзу полягає в тому, щоб обидві сторони вирішили конфліктну ситуацію дипломатичним шляхом у ході переговорів", - заявила Галлач.

Разом з тим, канцлер Німеччини Ангела Меркель сподівається, що Росія й Україна знайдуть компроміс у вирішенні газової проблеми.

"Насамперед, я вважаю, що Європа бажає надійних стратегічних відносин з Росією. Росія цього року головує в "вісімці" і я збираюся до Москви. По-друге, ми сподіваємося, що в ході суперечок по цьому чутливому питанню буде знайдене рішення, яке влаштовує всіх, а Росія й Україна залишаться добрими сусідами", - заявила Меркель у понеділок в ефірі телеканалу Євроньюс.

Раніше кілька європейських країн, зокрема Італія, Швейцарія, Словаччина, Австрія й Угорщина, констатували зменшення об'ємів російського газу, що надходить до них транзитом через Україну.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування