ЄС закликають допомогти Україні

Вівторок, 3 січня 2006, 10:18

Євросоюз має відреагувати на газовий конфлікт Києва і Москви та створити єдину енергетичну концепцію з Україною.

З такою пропозицією виступив глава зовнішньополітичного комітету європарламенту Ельмар Брок, повідомляє "5 канал".

Він зазначив, що Росія намагається тиснути на Україну за допомогою цін на газ, поставивши собі за мету анулювати підсумки Помаранчевої революції.

За його словами, це підтверджує і той факт, що Росія запропонувала Білорусі контракт на постачання газу на суттєво вигідніших умовах, ніж Україні.

Водночас заступник речника німецького уряду Томас Штег вважає, що Європейський союз повинен взяти на себе посередництво в газовій суперечці між Україною та Росією.

Як заявив Штаг у понеділок в Берліні, питання про посередництво Німеччини варто піднімати тільки тоді, коли Росія або Україна звернуться з таким проханням до німецького уряду, чого поки не відбулося.

В іншому разі роль посередника повинна перейняти не Німеччина, а Європейський союз, передає слова Штега "Німецька хвиля".

"Я думаю, що розв’язати проблему ми зможемо в європейському контексті та за умови тісного обговорення з партнерами по Євросоюзу", - сказав Штег.

Він спростував заяви про те, що через різні позиції членів ЄС щодо газової суперечки Євросоюзу погрожує розкол.

Водночас, за словами речника міністерства закордонних справ Німеччини Мартіна Єгера, Німеччина веде інтенсивні переговори щодо газової теми як із партнерами по Євросоюзу, так і з російськими та українськими чиновниками.


 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування