Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В Америці радять підтримувати Путіна в газовій війні

Вівторок, 3 січня 2006, 11:32

У газовому конфлікті між Україною і Росією Заходу варто стати на бік Росії.

Про це йдеться у статті Рона Вахіда, опублікованій у The Washington Times.

"Рік тому Захід святкував перемогу помаранчевої революції і відродження української демократії. Однак цього разу всім тим, хто вірить у вільний ринок і свободу торгівлі, варто встати на бік Росії", - сказано в статті.

Автор пише, що з самого початку сторони планували підписати угоду про газові ціни на 2006 рік 1 липня. "Однак очевидно те, що Україна обрала тактику дротиків", - додає він.

Крім того, Вахід стверджує, що спочатку "Газпром" пропонував поступово збільшувати плату за газ, підводячи її до рівня повних ринкових цін, за якими цю сировину купують західноєвропейські споживачі.

"Однак в умовах різкого зростання світових цін такі тарифи вже не є рентабельними. Отже, українські дротики приводять лише до подальшого збільшення вартості газу для споживачів в Україні", - сказано в статті.

За словами Вахіда, відмова Києва від підписання "справедливої угоди" у липні завдала серйозної шкоди економіці країни, "а тепер викликає привид загальноєвропейської енергетичної кризи цієї зими", якщо сторони не погодять ставки газового транзиту.

"Якщо Україна як і раніше буде перешкоджати встановленню прийнятних цін за газовий транзит, логічною альтернативою стане трубопровід Білорусі - цій останній диктатурі Європи", - йдеться в статті.

Водночас, автор відзначає, що це не відповідає інтересам Заходу. "І країни Європи, і Сполучені Штати Америки зацікавлені в тому, щоб нафта і газ як і раніше стабільно надходили на Захід за ринковими цінами", - пише він.

Вахід також критикує Україну за позицію в питанні транзиту російського газу в Європу.

"В останні роки Україна діяла на основі бартеру, надаючи свою транзитну трубу в обмін на дуже дешевий газ. Це логічний крок. Але намагатися робити на цьому бізнес - значить підбурювати інші країни до подібних дій, а це приведе до росту цін на нафту і газ для всіх споживачів", - йдеться в статті.

Автор також стверджує, що українська політика приведе до загального підвищення цін, сповільнить економічний розвиток "і відіб'є бажання в інвесторів вкладати кошти в російський енергетичний сектор".

Вахід є президентом вашингтонської корпорації RJI Capital Corp., що спеціалізується на міжнародних комерційних операціях з енергетичною сировиною.

Як відомо, "Газпром" запропонував підвищити ціну на російський газ для України з 50 до 230 дол. за 1000 кубометрів без перехідного періоду, на якому наполягала Україна.

Переклад Иносми.ру

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування