Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Нафтогаз" назвав "Газпром" брехуном і поїхав домовлятися

Вівторок, 3 січня 2006, 12:10

НАК "Нафтогаз України" спростовує заяву ВАТ "Газпром" про несанкціонований відбір Україною газу 1-го січня.

Про це заявив начальник управління зв'язків із громадськістю НАК "Нафтогаз України" Едуард Занюк у вівторок у Києві на брифінгу в Центрі з інформування громадськості про ситуацію з газопостачанням при Кабінеті міністрів.

"Заява посадових осіб Газпрому про несанкціонований добір ста мільйонів кубометрів російського газу Україною 1-го січня є неправдою або брехнею", - сказав він.

Занюк заявив, що навіть якщо припустити, що Україна несанкціоновано відбирала газ, то, відповідно, Газпром несанкціоновано його направляв. У такому випадку газ варто розцінювати як контрабанду, сказав Занюк.

Однак він відзначив, що оскільки Україна дотримується існуючих контрактів, то постачання російського газу правомірні і це виключає можливість несанкціонованого відбору газу українською стороною.

Він повідомив, що 1-го січня Україна ще одержувала туркменський газ за 2005 рік, оскільки паливо з Туркменістану надходить в Україну за 36 годин.

"Очевидним фактом є факт неправди з боку керівництва "Газпрому", - сказав Занюк, додавши, що "несанкціонований добір газу закінчився ще в період прем'єрства Віктора Андрійовича Ющенка (1999-2001 року)".

Представник "Нафтогазу" відзначив, що до скорочення постачань газу, починаючи з 30 грудня 2005 року, добове надходження газу складало 486 млн. кубометрів.

Станом на 6.00 2 січня, після скорочення Росією обсягу постачань, надходження газу складало 363 млн. кубометрів. Однак після рішення Росії компенсувати недопоставки газу в Європу, його надходження збільшилося і станом на 3 січня складало 455 млн. кубометрів.

Занюк також підкреслив, що робоча група НАК "Нафтогаз" зараз знаходиться в Москві, де продовжуються переговори.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування