Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

РОСІЙСЬКИЙ ПРЕМ'ЄР ПРОСИТЬ ЄС ТИСНУТИ НА УКРАЇНУ

Вівторок, 3 січня 2006, 12:14

Україна порушує міжнародне право, здійснюючи несанкціонований відбір газу, призначеного для постачання в Європу, тому Росія просить ЄС вплинути на ситуацію.

Про це йдеться в посланні прем'єр-міністра Росії Михайла Фрадкова голові Ради Євросоюзу, федеральному канцлеру Австрії Вольфгангу Шюсселю, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

У листі, розповсюдженому у вівторок Білим домом, йдеться, що російська сторона запропонувала українській стороні компромісні варіанти врегулювання "газового" питання, від яких Київ відмовився.

"Очевидно, українська сторона, переслідуючи свої корисливі цілі, свідомо вирішила зірвати переговорний процес з даної проблеми й абсолютно безпідставно перекласти відповідальність за виниклу проблему на російську сторону", - говориться в листі.

"Подібна безвідповідальна лінія призвела до того, що 1 січня 2006 року в порушення усіх своїх міжнародних зобов'язань українська сторона приступила до несанкціонованого відбору транзитного газу, призначеного для постачання в Європу", - відзначається в посланні.

Фрадков підкреслив, що здійснений українською стороною незаконний відбір газу є грубим порушенням міжнародного права і, зокрема, Договору до Енергетичної Хартії (ДЕХ), ратифікованого Києвом.

"Відповідно до того ж ДЕХ (стаття 27), подібні дії дають підстави для європейських договірних сторін ініціювати з Україною спір з приводу забезпечення безперервного транзиту російського газу і вимагати від Києва неухильного дотримання цього зобов'язання протягом усього періоду вирішення суперечки", - відзначив прем'єр.

Він підкреслив: "Просимо вплинути на українську сторону з метою повернення її в правове поле і забезпечення нею в повній відповідності зі своїми міжнародними зобов'язаннями безперебійного транзиту природного газу по українській території в країни ЄС і вжити всіх необхідних заходів для недопущення незаконного відбору газу, наданого для транзиту, а також для збереження в підземних сховищах газу України".

"У випадку продовження несанкціонованого відбору транзитного газу ВАТ "Газпром" на території України виникне реальна загроза скорочення поставок газу європейським споживачам. Зрозуміло, що вся відповідальність за такий розвиток ляже на українську сторону", - йдеться в листі Фрадкова.

Прем'єр відзначив, що "Росія твердо має намір перейти у своїх взаєминах з Україною на принципи ринкової економіки і взаємної вигоди, базуючись на європейських цінах на газ і на послуги по транзиту природного газу в країни Євросоюзу".

"Думаємо, що подібний підхід цілком узгоджується з кроками ЄС по усуненню перехресного субсидування і забезпеченню рівних і прозорих умов для чесної конкуренції учасників ринку. Такий підхід, безсумнівно, створить більш сприятливі умови для передбачуваного розвитку цього важливого сегмента енергетичного ринку, підвищення надійності транзиту і, у кінцевому рахунку, енергетичної безпеки в Європі", - відзначається в документі.

Як відомо, у вівторок "Газпром" заявив, що Україна з 2 по 3 січня несанкціановано відібрала 118,7 мільйона кубометрів російського експортного газу.

Водночас НАК "Нафтогаз" спростовує цю інформацію.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...