У Росії думають, що весь газ належить їм

Вівторок, 3 січня 2006, 16:26

Міністр промисловості й енергетики Росії Віктор Христенко заявляє, що весь газ, що надходить з Туркменії в Росію і далі йде в Європу, належить "Газпрому".

"Той газ, що надходить на територію Росії (з Туркменії), це газ "Газпрому", який, власне кажучи, "Газпром" має на своєму балансі і який він постачає в Європу", - сказав він на прес-конференції у вівторок, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Христенко нагадав, що на сьогоднішній день є "контракти на покупку туркменського газу в "Газпрому" і є контракти на покупку туркменського газу в "Нафти" ("Нафтагаз України")".

При цьому голова Мінппроменерго відзначив, що не знайомий з контрактом української компанії і туркменської сторони.

Однак, відзначив Христенко, "у "Газпрома" є підтвердження від Туркменії про щодобові поставки 141 млн. кубометрів у першому кварталі" цього року. "Це означає повний обсяг транспортних потужностей від Туркменії через Узбекистан до Казахстану", - сказав Христенко.

Він також сказав, що для Росії факт несанкціонованого відбору Україною російського газу безперечний.

Христенко додав, що на сьогодні в "Газпрому" є всі можливості контролювати обсяги газу, несанкціоновано відібраного з російських експортних обсягів, на вузлах обліку на кордонах України.

Міністр повідомив, що для одержання плати за несанкціоновано відібраний газ "Газпрому" необхідно звернутися до суду.

Крім того, за словами Христенка, відносини Росії й України в газовій сфері "після поновлення незаконного відбору газу Україною в перші дні січня відкотилися на 10 років назад".

"Ми на сьогоднішній день маємо рецидив або повторення тієї історії, яку мали в середині 90-х років, коли тільки за перші дві доби обсяг несанкціонованого відбору газу склав більше 222 млн. куб. м. на добу", - заявив він.

Христенко також сказав, що російська сторона завжди приймала на себе ризики, пов'язані з транзитом газу через територію України.

"Треба сказати, що вся попередня історія неврегульованих або конфліктних відносин у сфері транзиту газу повністю покривалася за рахунок російської компанії. Повністю", - заявив він.

За словами Христенка, він надіслав до Єврокомісії свою оцінку ситуації в газовій сфері з Україною.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування