ЮЩЕНКО ПОПРОСИВ ЄС ПРО ДОПОМОГУ

Вівторок, 3 січня 2006, 16:27

Україна і Молдова закликають Європейський союз сприяти відновленню переговорів з Росією із залученням міжнародних експертів.

Про це говориться в спільній заяві президента України Віктора Ющенка і Молдови Володимира Вороніна у зв'язку з ситуацією в газовій сфері, про яку глави МЗС України і Молдови повідомили в листі президентові Єврокомісії Жозе Мануелю Баррозу і головуючому в ЄС федеральному канцлерові Австрії Вольфгангу Шюсселю.

Країни також закликають ЄС посприяти у встановленні прийнятного для сторін перехідного періоду щодо застосування ринкових принципів співробітництва і встановленні ціни на російський газ і тарифів на його транспортування з використанням європейських методів ціноутворення.

Україна і Молдова також просять допомоги у введенні мораторію щодо цін на газ і плати за транзит російського газу до завершення переговорів, а також забезпеченні гарантованого транзиту російського газу європейським споживачам відповідно до діючих двосторонніх документів.

Президенти повідомляють, що в перший день 2006 року російська сторона скоротила подачу газу в Україну, країни Євросоюзу і цілком припинила постачання газу в Молдову.

"Незважаючи на те, що умови постачань російського газу в Україну і Республіку Молдова принципово відрізняються один від одного, на нашу думку, за такими діями російської сторони не можна не бачити заздалегідь спланованого сценарію енергетичного тиску і шантажу, спрямованого на підрив економічного розвитку наших країн і дестабілізацію в них соціальної обстановки", - сказано в заяві.

Там підкреслюється, що поряд із забезпеченням гарантованого транзиту російського газу країнам ЄС, Україна, як дружня Молдові держава, надає їй допомогу за рахунок постачань власного газу.

"Газ, що поставляється Молдові, не є несанкціонованим відбором із транзитного обсягу, що транспортується по території України", - говориться в заяві.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування