Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Єврокомісія поговорить про газ і дасть Україні "сигнал"?

Вівторок, 3 січня 2006, 17:36

Засідання експертів Єврокоміссії з енергетичних питань, які мають обговорити україно-російську газову кризу, матиме характер винятково технічний і інформаційний.

Як пише польське агентство преси (ПАП) з посиланням на спікера комісії Йонаса Лайтенбергера, результатом цієї зустрічі повинна стати "повна картина ситуації, що склалася".

Він додав, що остаточних рішень у рамках Євросоюзу можна чекати лише тоді, коли Єврокомісія буде мати всі дані про можливі наслідки відключення України від російського газу.

На сьогоднішній день Єврокомісія вважає, що криза має двосторонній характер, і підкреслює, що ця криза має відношення до країн, що не є членами ЄС.

"Це конфлікт між постачальником газу, тобто Росією, і Україною, що є споживачем, а також транзитною країною", - відзначив спікер Єврокомісії.

На його переконання, хоча Росія і постачаяє четверту частину всього газу, що споживає ЄС, сьогодні не можна говорити про кризу в контексті поставок газу для країн–членів співтовариства, яке також розраховує на вирішення конфлікту між Росією й Україною, і закликає ці країни відновити переговори.

Водночас Єврокомісія не виключає, що в майбутньому вживе конкретних заходів, відзначив її спікер.

Як відзначає ПАП з посиланням на дипломатичне джерело в Брюсселі, хоча засідання і має технічний характер, але є надія, що зустріч у Брюсселі повинна подати певний "політичний сигнал".

За словами дипломата, Австрія, яка з 1 січня цього року головує в ЄС, вважає, що цією проблемою повинна зайнятися Єврокомісія.

Однак Австрія поки ще не скликає із приводу цієї кризи зустрічі у форматі міністрів закордонних справ країн ЄС, тоді як така зустріч могла б зробити конкретні дії щодо можливих наслідків газової кризи.

На зустрічі в Брюсселі 4 січня повинні бути виступи представників російського "Газпрому" і українського "Нафтогазу".

Обком, УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування