"НАФТОГАЗ" І "ГАЗПРОМ" ХИТРО ДОМОВИЛИСЯ

Середа, 4 січня 2006, 09:58

"Газпром" і "Нафтогаз України" підписали п'ятирічний контракт на постачання російського газу Україні.

Про це повідомили в середу зранку на спільній прес-конференції глави "Газпрому" і "Нафтогаза України" Олексій Міллер та Олексій Івченко.

Міллер повідомив, що відповідно до контакту постачальником газу в Україну буде компанія "Rosukrenergo" (спільне підприємство "ГазпромБанку" і "Райффайзенбанку").

При цьому, пояснив він, "Газпром" буде продавати свій газ, призначений для українських споживачів, за формулою ціни з базовою ставкою в $230 за одну тисячу кубометрів.

У свою чергу Івченко відзначив, що "Rosukrenergo" буде поставляти Україні газ за ціною $95 за одну тисячу кубометрів.

Як пояснили журналістам у "Газпромі", різниця в ціні російського газу, одержуваного "Rosukrenergo" від "Газпрому", і ціні газу, реалізованого цією компанією українській стороні, буде компенсована за рахунок включення в баланс "Rosukrenergo" газу туркменського, узбецького і казахстанського походження.

Міллер також повідомив, що сторони домовилися про збільшення ставки тарифу на транзит російського газу по території України з $1,09 до $1,6 за одну тисячу кубометрів на сто кілометрів повною оплатою грошима.

У свою чергу офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов повідомив журналістам, що структура акціонерного капіталу компанії "Rosukrenergo" у зв'язку з підписаною угодою не змінилася.

За його словами, угода, підписана між Росією й Україною, передбачає також врегулювання питання з несанкціоновано відібраним російським газом у перші дні 2006 року.

Як сказав Купріянов, фізично постачання російського газу в Україну були відновлені ще 2 січня, однак залишалися юридичні питання, пов'язані з присутністю цього газу на Україні.

Він підкреслив, що з 1 січня 2006 року на наступні п'ять років компанія "Rosukrenergo" буде ексклюзивним постачальником всього імпортного газу на територію України.

Відповідаючи на питання про те, які обсяги російського газу будуть поставлені компанії "Rosukrenergo" для реалізації на Україні, Купріянов повідомив, що вони будуть здійснюватися відповідно до балансу газу "Газпрому", що передбачає постачання на Україну в 2006 році 17 млрд. кубометрів газу.

Купріянов не відповів на питання про те, чи передбачають російсько-українські домовленості якусь участь "Газпрому" в українських газотранспортних активах.

У "Газпромі" також відмовилися коментувати, чи буде "Нафтогаз України" продовжувати реекспортувати газ. "Ми про це скажемо окремо", - заявив журналістам Купріянов.

Він підтвердив, що інформація про діяльність компанії "Rosukrenergo" буде розкриватися, однак не уточнив, у якому обсязі й у які терміни.

Як відомо, на адресу компанії РосУкрЕнерго неодноразово звучали обвинувачення в корупції.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування