Івченко знайшов альтернативу, а Єхануров розповів про ціни

Четвер, 5 січня 2006, 11:01

НАК "Нафтогаз України" розробила техніко-економічне обґрунтування будівництва на березі Чорного моря LNG-терміналу потужністю 20 млрд. куб. м.

"Сьогодні ми вже закінчили техніко-економічне обґрунтування будівництва терміналу зрідженого природного газу на Чорному морі... це те альтернативне джерело, над якими "Нафтогаз України" дуже інтенсивно працює", - сказав голова правління "Нафтогазу" Олексій Івченко в ефірі 5 каналу в середу ввечері.

Він повідомив, що період спорудження LNG-терміналу складе 3 роки (дві черги потужністю по 10 млрд. куб. м).

Глава правління "Нафтогазу" підкреслив, що в результаті спорудження такого об'єкту Україна одержить "абсолютно реальну альтернативу, диверсифіковане джерело постачання природного газу в країну".

Івченко також повідомив, що "Нафтогаз" буде купувати природний газ у ГТК "Туркменнафтогаз" у першому півріччі по $50 за 1 тис. куб. м, у другому півріччі - по $60 за 1 тис. куб. м.

"Що стосується туркменського газу, то в 2006 році "Нафтогаз України" його буде одержувати відповідно до контракту, підписаного з "Туркменнафтогазом" за ціною 50 доларів США на кордоні Узбекистан-Туркменістан у першому півріччі і 60 доларів США - у другому півріччі 2006 року", - сказав він.

Відповідаючи на питання, якою буде ціна цього газу для "Нафтогазу" з урахуванням витрат на його доставку в Україну, Івченко відзначив: "Якщо по 50 доларів, то виходить приблизно 85 доларів на кордоні Україна-Росія, якщо по 60 доларів - то по 95 доларів на кордоні Україна-Росія".

"Ми туркменський газ будемо одержувати в повному обсязі відповідно до нашого контракту з "Туркменнафтогазом", а "РосУкрЕнерго" його нам протранзитує так, як транзитувало і торік", - підкреслив він.

Водночас прем'єр Юрій Єхануров заявив, що ціни на газ для населення на перше півріччя 2006 року більше підвищуватися не будуть.

"Те, що оголошено, те - оголошено. Більше підвищення не очікується, ну, скажемо, у першому півріччі", - заявив Єхануров.

Також Єхануров повідомив, що надалі для населення України "підвищення ціни на газ буде на вище, ніж у Російській Федерації".

З метою енергоекономії прем'єр запропонував державну допомогу населенню в заміні вікон у житлових приміщеннях, закрити мартенівські печі і збільшити видобуток власного газу.

Як відомо, з 1 січня 2006 року підвищено ціни на газ для населення на 25%, а на електроенергію - на 20%.

За словами прем'єра, ціни для промислових підприємств, де "залізною рукою ми будемо наводити порядок", будуть у два рази вище, ніж для населення.

"Інтерфакс-Україна"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування