Литва теж вирішила перестрахуватися від Росії

Четвер, 5 січня 2006, 11:43

Литва найближчим часом прийме рішення про спорудження сховища природного газу.

Про це повідомив прем'єр-міністр Альгірдас Бразаускас у четвер в інтерв'ю приватному радіо "Радіо новин".

"На п'ятницю скликаю нараду енергетиків, газовиків і тепловиків, приймемо рішення і почнемо діяти активніше", - повідомив глава литовського уряду.

Необхідність ухвалення рішення про будівництво газосховища Бразаускас аргументував тим, що в кошторисі витрат на зупинку Ігналинської атомної електростанції передбачені кошти на спорудження газосховища.

За словами прем'єра, у Литві в Тельшяйському, Пасвальському і Укмергському районах проведені геологорозвідувальні роботи місцевостей, де можна побудувати підземні сховища газу місткістю до 1 млрд. кубічних метрів.

"Ці роботи геологічної розвідки наближаються до кінця, треба приймати рішення і починати будівництво", - сказав Бразаускас.

Глава уряду також відзначив можливість вести переговори з Латвією про розширення газосховища на території Латвії біля границі з Акмянським районом Литви з метою збереження в ньому газу для потреб Литви.

Бразаускас повідомив, що Литва і в даний час має певний "буферний запас" газу в газосховищі на території Латвії під Ригою, що влітку минулого року з'єднано з литовською газопровідною системою.

Російський "Газпром" є власником пакета 34% акцій литовського підприємства газифікації Lietuvos dujos ("Летувос дуйос").

Купуючи ці акції, "Газпром" зобов'язався до 2015 року забезпечити постачання природного газу в обсязі, що задовольняє не менш 90% потреб усіх споживачів газу в Литві. При цьому ціна газу, що поставляється в Литву, відповідно до договору, буде визначатися за погодженою формулою, що враховує тенденції зміни цін на альтернативні види енергоносіїв.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News