Литвин може, але не хоче відправляти Єханурова у відставку

П'ятниця, 6 січня 2006, 14:41

Голова Верховної Ради Володимир Литвин не виключає постановки питання про відставку нинішнього уряду.

Таку думку він висловив в інтерв'ю журналістам у п'ятницю після зустрічі з послами країн - членів Європейського Союзу і країн "великої сімки", акредитованих в Україні.

Коментуючи на прохання журналістів заяви ряду політичних сил про можливу відставку нинішнього уряду, Литвин сказав: "Я не виключаю такої постановки питання".

Спікер відзначив, що можна змоделювати ситуацію, яка може відбутися гіпотетично.

За його словами, якщо Верховна Рада прийме рішення про недовіру урядові, після цього уряд повинний подати відповідну заяву президентові.

Литвин відзначив, що якщо діяти відповідно до закону, то заяву про відставку уряду президент повинний розглянути протягом 15 днів. Якщо допустити, що Верховна Рада прийме рішення про недовіру уряду до 13 січня, додати до цієї дати 15 днів, то тоді виходить 28 січня, сказав він.

Спікер відзначив, що президент повинен відправити уряд у відставку і після цього призначити його виконувати обов'язки.

Він нагадав, що відповідно до законодавства уряд може виконувати обов'язки не більш двох місяців. Однак, за словами спікера, перехідний уряд ніхто не буде формувати на цей період. Потім, за його словами, відбудуться вибори в парламент, що призначені на 26 березня.

Таким чином, ситуація буде виглядати так, що новий парламент ще буде не сформований, а уряд уже не зможе працювати, і ні міністр, ні прем'єр-міністр, ні віце-прем'єр не зможуть підписати жодного документа.

"Не можна робити країну заручником політичних неузгодженостей, які сьогодні будуть мати місце", - сказав Литвин, додавши, що це може привести до виникнення вакууму влади.

У той же час він підкреслив, що можуть звучати визначені оцінки у відношенні тих або інших міністрів. Так, зокрема, є заяви про необхідність відправити у відставку міністра палива й енергетики Івана Плачкова. Однак Литвин нагадав, що нинішній міністр не підписував жодного з документів, які діють на сьогоднішній момент.

Разом з тим спікер нагадав, що з 1 січня 2006 року, після вступу в силу змін до Конституції, Верховна Рада може відправляти членів Кабінету міністрів у відставку.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...