Литвин попереджає, що буде, якщо розв'язати мішок

П'ятниця, 6 січня 2006, 15:04

Спікер Верховної Ради Володимир Литвин заявляє про необхідність ухвалити закони про президента і про Кабінет міністрів, які б дозволили виправити недоліки, які існують у політреформі.

Відповідаючи на питання журналістів про те, чи відчутно, що в державі набрала чинності з 1 січня політична реформа, спікер сказав:

"У державі усе було б нормально, якби нічого не відчувалося, тому що не можуть якісь зміни, що вступили або не вступили в дію починати лихоманити країну".

На його думку, якщо процес буде розвиватися спокійно, то це буде свідчити про те, що новації в державі прижилися.

За словами спікера, необхідно на сьогоднішній день порушити питання про посилення контрольної функції комітетів Верховної Ради, посилення ролі Рахункової палати.

Крім того, потрібно говорити про необхідність, щоб парламент відповідально підходив до ухвалення не тільки законів, але і постанов, оскільки вони тепер, із вступом у силу політреформи, будуть обов'язкові до виконання.

"Потрібно готуватися до того, що ми будемо жити за нових умов", - сказав Литвин.

Водночас він підкреслив, що не потрібно намагатися спровокувати сценарій ревізії ухвалених рішень, оскільки це буде ускладнювати політичні процеси в Україні. Ще більшу, вважає спікер, несе в собі загрозу ініціатива щодо референдумів.

За його словами, не так складно за українських умов провести референдуми і спрогнозувати рішення, які будуть ухвалені на них.

"Головне як розпорядитися результатами, які будуть отримані в результаті референдуму", - сказав Литвин.

"Якщо ми розв'яжемо мішок з референдумами, то в нас тоді будуть референдуми по НАТО, по Європейському Союзі, ЄЕП, про статус мови аж до особливих умов функціонування тих чи інших територій", - вважає він.

Спікер підкреслив необхідність робити усе для того, щоб не роздрібнити Україну, а навпаки консолідувати українське суспільство.

"Я схильний до того, щоб негайно приступити до ухвалення законів про президента і про Кабінет міністрів", - сказав Литвин, підкресливши, що це необхідно для того, щоб на нинішньому перехідному етапі, коли діє стара Верховна Рада, ухвалити рішення, які потрібні країні, а не певним політичним силам.

"Тоді можна відрегулювати ті нез'ясовані моменти, які містять зміни до Конституції", - сказав Литвин.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...