Росія образилася, що Кондоліза Райс захистила Україну

П'ятниця, 6 січня 2006, 15:53

У Москві з подивом сприйняли тональність висловлень держсекретаря США Кондолізи Райс, зроблених напередодні з російсько-українських відносин у газовій сфері.

Про це говориться в повідомленні департаменту інформації і друку МЗС РФ, повідомляє РІА "Новости".

"Ні словом не згадавши про досягнуту російсько-українську угоду, Райс фактично звинуватила Росію в політично мотивованих діях, що свідчать, мовляв, про її неготовності відповідально поводитися як постачальника енергоресурсів", - говориться в документі.

Москві "зовсім незрозуміло, на чому засновані подібні твердження", відзначають у міністерстві.

У МЗС РФ визнають, що "дійсно, між Росією та Україною йшли важкі переговори, що у підсумку дозволили вийти на довгострокову угоду, що задовольняє обидві сторони і створює гарантії стабільних постачань газу на Україну і його транзит у Європу".

Євросоюз, до речі, на відміну від США привітав досягнуті домовленості, додали в МЗС.

У міністерстві вважають "безпідставним" посилання Райс на те, що "від дій Росії могли постраждати європейці". "Газпром постійно заявляв про те, що при будь-якому розвитку подій буде повною мірою виконувати свої зобов'язання з постачання газу європейським споживачам", - підкреслили в МЗС Росії.

У міністерстві вважають "найголовнішим" те, що "перехід Росії й України на нові ринкові принципи взаєморозрахунків за постачання і транзит газу ставить крапку на колишній непрозорій системі двосторонніх відносин у газовій сфері, що створювала численні можливості для зловживань".

"Однак, на думку Кондолізи Райс, і це погано", - додали в МЗС РФ. "Визнаючи необхідність демонтажу неефективних старих радянських структур, Держсекретар, як не дивно, вважає, що переходити до ринкових цін на газ Росії й Україні треба "поступово", - відзначають у міністерстві.

Москва не згодна з "думкою Держсекретаря США про те, що дії Росії в чомусь не погоджуються зі статусом члена "Групи восьми", головуючого в організації з 1 січня 2006 року".

У МЗС вважають, що "досягнуті з ініціативи Росії домовленості в двосторонньому форматі з Україною закладають міцну основу для стабільних постачань російського газу в Європу на довгострокову перспективу і є важливим внеском у забезпечення енергобезпеки європейського континенту".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...