Газову угоду назвали Перл Харбором

Субота, 7 січня 2006, 10:44

Голова Індустріального Союзу Донбасу Сергій Тарута заявляє, що збільшення ціни на російський газ боляче вдарить по важкій промисловості України.

“Збільшення ціни на газ з 1 січня створить для нас колосальні проблеми. Собівартість продукції різко збільшиться, що, відповідно, зменшить її конкурентоспроможність на міжнародному ринку. І це при тому, що ми вісімдесят шість відсотків нашої продукції постачаємо на світовий ринок", – сказав Тарута в інтерв’ю Радіо "Свобода".

Таким чином, за його словами, зростання ціни на газ створить багатьом металургійним підприємствам "колосальні проблеми у плані конкурентоспроможності і здатності продавати свою продукцію”.

Водночас в інтерв'ю Бі-Бі-Сі колишній заступник міністра закордонних справ, нині віце-президент Індустріальної Групи Олександр Чалий назвав угоду з Росією катастрофічною.

"На мій погляд, відбулася стратегічна помилка з боку України і для української енергетичної дипломатії ніч з 3-го на 4-те (січня) - Перл Харбор для української дипломатичної служби. Фактично, наслідки того, що уклали, якщо це не буде змінено, будуть вкрай катастрофічні, особливо в другій половині цього року", - сказав Чалий.

За його словами, керівник НАК "Нафтогаз України" Олексій Івченко і міністр палива та енергетики Іван Плачков "ввели в оману всю країну", оскільки у договорі сказано, що ціна 95 дол. Для України на російський газ зафіксована тільки на першу половину 2006-го року, "а далі ціна буде встановлюватися відповідно до домовленості між досить сумнівною компанією РосУкренерго і НАК Нафтогазом".

"Мені здається, що президент України, я хочу в це не вірити, він навіть не поінформований про реальний стан домовленості", - сказав Чалий.

Він закликав також президента "негайно зібрати Раду національної безпеки", а Плачков і Івченко, "якщо вони патріоти України, повинні піти у відставку і нова професійна команда повинна негайно розпочати переговори з заяви, що підписаний договір є нікчемним і він в жодному разі не пов’язує Україну тими зафіксованими домовленостями, які є в ньому зафіксовані".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...