Тимошенко і Янукович готують відставку Єханурова?

Неділя, 8 січня 2006, 12:04

Українські політологи допускають можливість загострення політичної кризи і навіть формальної відставки чинного уряду Юрія Єханурова у зв'язку з критикою укладених з Росією домовленостей з постачання газу.

Голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, коментуючи намір заслухати 10 січня в парламенті звіт уряду з газового питання, припустив можливість винесення вотуму недовіри уряду, який, на думку політолога, ініціюватимуть опозиційні фракції, а також і Блок Юлії Тимошенко.

"Можливість винесення вотуму недовіри уряду досить велика і вирішальними можуть виявитися голоси фракцій і груп, що орієнтуються на спікера Володимира Литвина", - сказав він.

Водночас, як підкреслив політолог, у відставку уряд формально відправити можна, але новий уряд сформувати не вдасться.

"Може бути якийсь моральний політичний акт, що не має реальних наслідків. Однак вотум недовіри серйозно послабить позиції уряду й особисто прем'єра, у тому числі і в зовнішньому переговорному процесі", - вважає Фесенко.

На його думку, під приводом напівлегітимного прем'єра Росія може жорстко оголосити, що газ буде продаватися по 230 доларів, будь-яке вилучення газу, що поставчається в Європу, буде оголошуватися крадіжкою.

"У підсумку Україна нічого абсолютно не виграє, а втрати будуть дійсно катастрофічними. Серйозно переглядати газові угоди повинен тільки новий уряд, сформований після парламентських виборів", - переконаний політолог.

Директор українського відділення Міжнародного інституту гуманітарних і політичних досліджень Володимир Малинкович також допускає можливість відставки уряду, але вважає, що це буде "по суті відволіканням уваги перед виборами і помстою нової влади".

Уряд Єханурова буде продовжувати виконувати обов'язки, оскільки сформувати новий не вдасться, відзначив політолог.

"Цей шум заради піар-кампанії, і свідчення того, що українські партії бояться змагання програм і намагаються виграти за рахунок шуму, популізму і сховати свою політичну нікчемність", - заявив Малинкович.

На його думку, газова угода - "успіх України в нинішній ситуації, а не її поразка", хоча угода вимагає більш чіткої конкретизації на друге півріччя і далі. Політолог вважає критику угоди - "чистим піар-ходом у передвиборній боротьбі.

Намір відправити уряд у відставку - це і свідчення того, що партії не мають конструктивної позиції в тому числі і з питання про газову кризу, вважає політолог.

"Проблема гарантій туркменського газу в Україну - головне, що проявилося в ході україно-російського газового протистояння ", - підкреслив Малинкович, відзначивши, що цим питанням не займалося й уряд Юлії Тимошенко.

Як відомо, у вівторок парламент заслухає звіт уряду про співпрацю в газовій сфері і про забезпечення країни енергоносіями.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування