Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Рада Європи боїться, що справу Гонгадзе закриють

Понеділок, 9 січня 2006, 11:05

Під час судового розгляду справи про вбивство Георгія Гонгадзе по суті будуть робитися спроби остаточно закрити справу, не встановивши організаторів і замовників вбивства.

Таку думку висловила уповноважена Ради Європи у справі Георгія Гонгадзе Сабіне Лойтгойссер-Шнарренбергер в інтерв’ю "Німецькій хвилі".

"Сподіваюсь, що цей процес зробить свій внесок до розкриття справи. Але, на жаль, слід рахуватися з тим, що це буде процес, під час якого робитимуться спроби остаточно закрити справу Гонгадзе. Але без притягнення до відповідальності замовників убивства цю справу закривати не можна", - сказала вона.

"Справа Гонгадзе – це більше, ніж злочинні дії цих трьох міліціонерів. Вона має також політичне підґрунтя. Є замовники, організатори – але всіх їх на лаві підсудних не буде. Цим можна пояснити мій такий песимістичний прогноз", - пояснила уповноважена Ради Європи.

Відповідаючи на питання, наскільки вона задоволена перебігом слідства за останній рік, Лойтгойссер-Шнарренбергер зазначила, що "Рада Європи тут не може бути задоволеною".

"З нашої точки зору, ще залишається чимало нез'ясованих моментів. У нас склалося враження, що колишній генпрокурор Піскун далеко не все зробив, щоб розкрити цей злочин", - сказала вона.

"Тому Рада Європи чітко заявляє, що вважатиме справу Гонгадзе закритою лише тоді, коли справді всіх замовників та всіх, причетних до вбивства, притягнуть до відповідальності", - підкреслила Лойтгойссер-Шнарренбергер.

Щоб запобігти закриттю справи лише на етапі виконавців убивства, представник Ради Європи вважає за необхідне забезпечити відкритість процесу, запросити "найрізноманітніших свідків", а також залучити плівки Мельниченка в якості доказової бази.

Уповноважена Ради Європи також назвала пошуки генерала Олексія Пукача дуже важливим аспектом, який залишає у справі Гонгадзе багато питань без відповіді.

Вона підкреслила, що Рада Європи й цього року посилено цікавитиметься цією справою. Уповноважена Ради Європи повідомила, що планує знову відвідати Київ і проведе низку зустрічей, а також можливо візьме участь в якості спостерігача в одному із судових засідань під час процесу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування