Литвин знає, як Єханурову врятувати народ від потрясіння

Понеділок, 9 січня 2006, 12:25

Голова Верховної Ради Володимир Литвин не виключає відставки деяких членів уряду, що займаються питаннями паливно-енергетичного комплексу.

Про це спікер сказав в інтерв'ю журналістам у понеділок у Києві, передає "Інтерфакс-Україна".

Відповідаючи на питання про звіт уряду із газових питаннь і забезпечення України енергоносіями, запланований у парламенті на 10 січня, Литвин висловив думку, що "прем'єр-міністр у своїй доповіді знайде аргументи, щоб заспокоїти парламент, а в результаті - українське суспільство".

Реклама:

Для цього, на його думку, необхідно чітко гарантувати, що ціна 95 доларів за 1 тис. кубометрів газу не буде змінюватися протягом 5 років. За словами Литвина, сьогодні є багато сумнівів у тому, що ця позиція буде дотримана. Спікер додав, що якщо через півроку ціна на газ зміниться, те це буде "потрясінням для країни".

Литвин також відзначив, що в зв'язку з цією проблемою необхідно вирішити й іншу - внесення змін до держбюджету 2006 року.

"Очевидно, що бюджет необхідно перераховувати. Коли ми це будемо робити, хто за це буде відповідати?", - відзначив Литвин. "Я вважаю, що це спільна відповідальність уряду і парламенту", - сказав спікер.

ВІДЕО ДНЯ

Відповідаючи на питання про те, чи можлива відставка уряду в зв'язку з газовою кризою, Литвин сказав: "Імовірність відставки гіпотетично існує, але для цього не вистачить голосів. Тим більше, я вважаю це непотрібним і не доцільним, якщо говорити в цілому про уряд".

Відповідаючи на питання про те, чи можна очікувати відставки профільних міністрів, спікер сказав: "Це вже воля парламенту". За словами Литвина, у цьому питанні потрібні вагомі аргументи, а не політичні оцінки. "Хоча, я не виключаю чогось подібного", - сказав він.

Литвин нагадав, що Верховна Рада на нинішній сесії приймала постанову, якою заборонила підвищувати тарифи на енергоносії для комунальних послуг. Однак, за його словами, уряд все-таки прийняв рішення про підвищення ціни на газ і електроенергію.

Литвин підкреслив, що парламент повернеться до розгляду цього питання і запитає уряд, чому він не виконує його постанову.

Спікер нагадав, що після вступу в силу з 1 січня політичної реформи постанови Верховної Ради відтепер мають силу закону.

Литвин також висловив думку, що президент Віктор Ющенко на початку 9-ої сесії Верховної Ради виступить зі зверненням, у якому розповість про програму розвитку країни на найближчий період.

Відповідаючи на питання про те, чи буде Ющенко виступати в парламенті на відкритті чергової сесії Ради, Литвин сказав: "Раз президент сказав, що буде виступати, очевидно так воно і буде".

"Думаю, що в посланні до парламенту й українського суспільства президент розповість про проект розвитку країни - програму розвитку країни на найближчі 4-5 років", - сказав Литвин.

9-а сесія Верховної Ради почнеться в1-й вівторок лютого 2006 року - 7 лютого.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...