У Британії думають, що через газ у Росії проблеми з духом

Понеділок, 9 січня 2006, 12:58

Позиція Росії в газовому конфлікті з Україною може знизити її шанси на вступ до Світової організації торгівлі, оскільки викликає питання про дотримання Москвою принципів вільної торгівлі.

Про це пише британська ділова газета Financial Times, повідомляє російська служба Бі-Бі-Сі.

Газета посилається на слова одного з учасників переговорів, який вважає, що Москва в цьому конфлікті "порушила якщо не букву, то дух СОТ".

Разом з тим Financial Times відзначає, що ЄС уже практично завершив свої переговори з Росією, і піднімати зараз нові питання було б "політично недоречно".

У свою чергу, Сполучені Штати у своїх двосторонніх переговорах про вступ Росії до СОТ не висловлюють серйозних побоювань із приводу залежності від постачань енергії з Росії: за даними "Financial Times", Вашингтон "намагається заручитися поступками в таких сферах, як російська інтелектуальна власність і банківське законодавство".

Крім того, СОТ безумовно виграє від вступу Росії, пише газета, оскільки це найбільша економічна держава, що досі залишається поза СОТ, членами якої є 149 країн.

І, у випадку виникнення подібних міжнародних газових конфліктів, за словами одного з ведучих депутатів німецького Бундестагу, входження Росії буде означати, що "у таких ситуаціях буде безумовно більше економіки і менше політики", - пише "Financial Times".

Ліберальна "Guardian" також повертається до російсько-українського конфлікту. Редактор економічного відділу газети Леррі Елліот називає "помилковими" аргументи президента Росії Путіна про те, що він лише вимагав від України платити ринкову ціну за газ.

При цьому автор вказує, що в цій ситуації "здіймати руки в гніві - граничне лицемірство. Захід робить вигляд, що Франція, Британія і Сполучені Штати ніколи не надають (економічної) переваги дружнім країнам і не карають тих, хто не йде в ногу".

У той же час, "Independent" у статті під заголовком "Нова Кримська війна" повідомляє про суперечку між Києвом і Москвою, що "нагадує про холодну війну".

Газета наводить ворожі висловлювання київських і московських лідерів, і розповідає про те, що російські націоналісти домагаються повернення Криму, а українські - його дерусифікації.

Газета відзначає, що обидві сторони активно готуються до березневих виборів в український парламент, а в Новоросійську будується можлива альтернативна база російського Чорноморського флоту. Однак, пише "Guardian", переведення флоту для Росії - найбільш далекий запасний варіант.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...