Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

НАТО прийме Україну через два роки, якщо знайдуться ключі

Понеділок, 9 січня 2006, 14:35

Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер назвав Україну в числі країн, що можуть ввійти в наступну хвилю розширення альянсу в 2008 році.

Виступаючи перед журналістами в понеділок у Брюсселі, він відзначив, що НАТО особливу увагу приділяє 2008 року, коли відбудеться наступний, після 2006 року, самміт.

"Ми очікуємо, що країни-кандидати з західних Балкан можуть приєднатися до альянсу, але строк вступу пов'язаний із практичними досягненнями, а не з терміном проведення самміту. Це повною мірою стосується й інших країн-кандидатів, у тому числі й України", - сказав він.

Разом з тим, генсек альянсу в черговий раз підкреслив, що перспектива членства залежить від самої України. "Ключ знаходиться в Києві", - сказав він.

Схеффер також підтвердив готовність країн-членів НАТО надати всіляку допомогу Україні на шляху набуття членства.

Він також сказав, що вітає угоди, досягнуті Україною і Росією в газових питаннях.

"Я радий, що Росія й Україна прийшли до взаємоприйнятого рішення", - заявив генсек альянсу, відповідаючи на питання українських журналістів.

Він повідомив, що як він безпосередньо, так і в НАТО стежили за минулими подіями, однак альянс не має наміру грати ту чи іншу роль у подібній ситуації.

Разом з тим генсек альянсу категорично виключив можливість впливу на питання про членство України будь-яких інших факторів, у тому числі й можливих подальших газових конфліктів між Росією й Україною.

"Майбутнє України в НАТО повинно ґрунтуватися на конкретних результатах, і не пов'язано з іншими обставинами. Україна серйозна у своїх намірах, і президент Ющенко, і міністр оборони України Гриценко - серйозні в цьому намірі. Якщо влада хоче цього, цього можна досягти", - сказав Схеффер.

Генсек альянсу в черговий раз підкреслив важливість майбутніх парламентських виборів в Україні, що, за його словами, будуть вирішальними для демократії в плані майбутнього вибору розвитку країни. Він також висловив упевненість, що вибори пройдуть чесно і прозоро.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування