Литвин оцінив незграбність Єханурова у 4,5 мільярди

Середа, 1 лютого 2006, 11:12

Спікер Верховної Ради Володимир Литвин вважає, що сумарні втрати української економіки від підвищення цін на російський газ перевищують $4,5 млрд.

"Нова ціна компенсується зростанням ціни за транзит газу лише на 10%. Сумарні ж втрати України - більше $4,5 млрд. З них тільки на комунальну сферу йде 500 млн. Це близько $100 на кожного жителя країни", - заявив Литвин в інтерв'ю російській газеті "Аргументи і факти".

При цьому він відзначив, що Верховна Рада ухвалила постанову, яка забороняє підвищувати тарифи на комунальні послуги, і тому втрати в цій сфері будуть компенсуватися за рахунок промисловості.

"Ми перекладаємо напівмільярдний тягар з плечей населення на плечі промисловості, якій і без цього важко", - підкреслив спікер.

"І економіка це незабаром відчує. За прогнозами, сумарні втрати складуть до 2% валового внутрішнього продукту. Це при тому, що в 2005 році ВВП склав 2,4%. Ясно, що про заплановане на нинішній рік зростання в 7% годі й мріяти", - сказав Литвин.

Крім того, спікер заявив, що причиною відставки уряду Юрія Єханурова стали "незграбні дії Кабінету (міністрів), не здатного чітко сказати країні, що чекає на неї із забезпеченням газом".

При цьому він підкреслив, що дії і заяви уряду мали політичний характер.

"Ці зухвалі заяви, що ми будуватимемо якісь обхідні газопроводи. Або - несанкціоновано відбирати газ, якщо не влаштує ціна. А чого коштують заклики, що ми повинні швидше вступити до СОТ, щоб диктувати Росії? Мовляв, в іншому разі Росія буде диктувати нам", - сказав Литвин.

За його словами, усе це "викликало роздратування в партнера". "Переговорниками повинні бути ті люди, яких сприймають", - додав він.

Разом з тим, спікер заявив, що напередодні виборів у парламент, що відбудуться у березні 2006 року, "окремі політики прагнуть штучно викликати чергову революційну хвилю, щоб підняти свій рейтинг".

У зв'язку з цим він підкреслив, що завданням український політиків є "розвиток держави, вибудовування нормальних партнерських, а краще дружніх відносин із сусідами, у першу чергу з Росією".

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
22:57
фото, відеоBihus.Info: Нардеп Дмитрук співпрацює з підозрюваним у держзраді священником УПЦ
22:41
Новини економіки 18 квітня: покриття дефіциту бюджету, Raiffeisen Bank просять пришвидшити вихід з РФ
Усі новини...