Не створене СП між "Газпромом" і "Нафтогазом" вже здається сумнівним

Четвер, 2 лютого 2006, 11:41

Поява спільного підприємства між "Газпромом" і "Нафтогазом" для України означає, у першу чергу, стабілізацію відносин з Росією в газовому питанні.

Таку думку висловив президент Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв, передає Ліга.

"Дуже важко давати етичні оцінки: добре або погано, меркантильні: вигідно - невигідно, коли вже рішення ухвалено... Я розглядаю нинішнє СП як змушений тимчасовий крок", - додав експерт.

У свою чергу директор Інституту національних стратегій Кость Бондаренко вважає, що тільки за умови прозорого процесу можна говорити, чим угода загрожує Україні або які плюси вона дає.

Бондаренко рекомендує з'ясувати, що це за компанія - "РосУкрЕнерго", хто до неї причетний з української сторони, кому в Україні вигідна її діяльність і чому державна структура "Нафтогаз України" укладає угоди з якоюсь комерційною структурою.

У той же час, директор Інституту приватизації і управління власністю й інвестиціями Олександр Рябченко вважає, що саме підприємство для України створювати не вигідно. У той же час помилково розглядати газову ситуацію тільки через питання створення СП.

А директор Європейського інституту інтеграцій і розвитку Дмитро Видрін заявив:

"Я як споживач газу виходжу з того, що Україні вигідна не правильна структура, а правильна ціна".

"Тому мені як споживачу не важливо, хто бере участь у цих переговорах, а важливо, яка буде, по-перше, остаточна ціна. По-друге, мені важливо, наскільки ця ціна буде захищена законами і договірними зобов'язаннями, і як довго вона буде діяти в Україні".

31 січня Антимонопольний комітет України дав дозвіл на створення спільного підприємства "Укргаз-Енерго" між НАК "Нафтогаз України" і "РосУкрЕнерго".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування