ОУН-УПА хочуть проголосити терористами і знайти потерпілих

П'ятниця, 3 лютого 2006, 14:00

Група депутатів найближчим часом має намір зареєструвати у Верховній Раді законопроект про потерпілих від дій ОУН-УПА.

НОВИНИ ТаблоID

Про це заявив один із авторів законопроекту, голова комітету зі справ пенсіонерів, ветеранів і інвалідів Верховної Ради Петро Цибенко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Назва законопроекту звучить "Про статус і соціальний захист громадян України, що постраждали від дій ОУН та УПА в період Великої Вітчизняної Війни і післявоєнний період".

За словами Цибенка, законопроект розроблено у відповідь на те, що "стара нова політична команда стала на шлях ініціювання реабілітації воїнів ОУН та УПА і надання їм статусу ветеранів".

Голова комітету також висловився за те, щоб даний законопроект було прийнято на наступній сесії Верховної Ради (чергова сесія починається 7 лютого).

Даний законопроект визначає правові й організаційні основи державної політики стосовно громадян України, що стали жертвами терористичних дій ОУН-УПА в період Другої світової і післявоєнний період (1941-1956 роки).

Крім того, законопроект встановлює статус жертв терористичних дій ОУН-УПА та гарантії їхнього соціального захисту.

На думку одного з розробників проекту Григорія Буйка, законопроект пропонує вважати жертвами ОУН і УПА громадян України, що загинули від дій націоналістичних військових формувань, втратили здоров'я, стали інвалідами, понесли фізичні й моральні збитки, втратили членів родини, втратили житло та інше майно.

Також у законопроекті пропонується вважати жертвами ОУН-УПА родичів громадян України, що були відряджені в західні регіони України для служби або роботи, і тих, хто був примусово мобілізований в УПА, але не вчинив злочинів проти людства і є реабілітованим.

За словами Буйка, законопроектом передбачається компенсація жертвам ОУН і УПА вартості втрачених будинків і майна, надання пільг.

Відповідно до законопроекту, пропонується встановити в Києві пам'ятник громадянам, що постраждали від дій ОУН і УПА в період Другої світової і післявоєнний період.

У законопроекті відзначається, що закон повинен вступити в дію з 1 січня 2007 року.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування