У Ахметова та Третьякова виявилися спільні інтереси?

Понеділок, 6 лютого 2006, 10:10

Продаж "Укртелекому" можливий тільки після створення нової спеціальної державної структури "Укрспецтелеком", яку приватизувати не будуть.

Такий законопроект внесла депутат Людмила Кириченко з "Регіонів України", що зареєстрували у Верховній Раді в п'ятницю, повідомляє газета "Дело".

На думку автора законопроекту, "Укрспецтелеком" буде включати в себе "сукупність усіх об'єктів, мереж і устаткування, що забезпечують безпеку і надійність діяльності держорганів".

Голова наглядової ради ВАТ "Укртелеком" Олександр Третьяков вважає, що створення структури, подібної "Укрспецтелекому", вкрай необхідно. "Не можна віддавати в чужі руки державний зв'язок, це питання безпеки країни", - говорить він.

"Законопроект може бути підтриманий Верховною Радою і прийнятий нинішнім скликанням, оскільки, за припущенням деяких депутатів, прийняття документа лобіюють люди, яких пов'язують з Ринатом Ахметовим і Третьяковим (екс-помічником президента)", - пише "Дело".

"Якщо це так, то на практиці законопроект можуть підтримати Партія Регіонів і НСНУ. Кириченко, що лобіює прийняття законопроекту, входить до списку фракції "Регіони України". Третьяков залишається одним з найбільш впливових особистостей НСНУ", - додає видання.

Вартість "Укртелекому" істотно знизить закладений у законопроекті принцип "недопущення дроблення пакетів акцій", що фігурує серед інших принципів приватизації "Укртелекому".

У свою чергу це обмеження знижує інвестиційну привабливість об'єкта, оскільки погіршуються можливості підприємства по проведенню IPO і залученню нових інвесторів.

У зв'язку з цим та посиленим інтересом СКМ до телекомунікаційних активів була б логічною купівля "Укртелекому" монополістом, як припускає голова правління ВАТ "Укртелеком" Георгій Дзекон.

Група, контрольована Ахметовим, активно інвестує у високотехнологічні підприємства. СКМ уже купила холдингову компанію "Фарлеп-інвест" (близько 150 тис. абонентів фіксованого зв'язку) і "Оптіма Телеком" (близько 300 тис. клієнтів), а також заявила про інтерес до компанії "Цифрові системи зв'язку" (близько 75 тис. користувачів).

Законопроект передбачає, що в результаті приватизації "Укртелекому" "Укрспецтелеком" одержить 10% суми, вирученої від продажу. 10% одержить Міноборони (для розвитку "цифрових" систем зв'язку) і 80% коштів пропонують направити в бюджет.

Якщо врахувати, що за словами міністра транспорту і зв'язку Віктора Бондаря, зараз за держпакет акцій "Укртелекому" держава може одержати від 3 млрд. дол. до 4 млрд. дол., то "Укрспецтелеком" одержить не тільки активи, але і 300-400 млн. дол., пише "Дело".

Сам Третьяков упевнений, що відкладати проведення конкурсу недоцільно. "Конкуренція на ринку загострюється, і це знижує ціну "Укртелекому". Приватизувати компанію треба якомога швидше, але до парламентських виборів це зробити не вдасться".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування