Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Депутати не дають Нацбанку дізнатись, кому належать банки

Вівторок, 7 лютого 2006, 14:48

Нацбанк не знає власників 2/3 українських комерційних банків, що ускладнює здійснення оцінки реальної капіталізації банківської системи.

Про це говориться в проекті Стратегії розвитку банківської системи України на 2006-2010 роки, який Нацбанк направив банкам для ознайомлення в понеділок.

У розробленому групою фахівців Нацбанку, Ради Нацбанку й Асоціації українських банків документі відзначається, що для підвищення прозорості банківського сектора необхідна зміна законодавства, але істотне лобі банків у парламенті ускладнює його прийняття.

"У 2/3 українських комерційних банків НБУ не знає власників. Потрібні відповідні зміни до законодавства", - сказано в проекті.

НОВИНИ ТаблоID

"Проте з огляду на те, що значна кількість реальних власників банків є народними депутатами, існують сумніви щодо можливості прийняття таких змін", - відзначається в документі.

Також у проекті відзначається, що збереження такої ситуації не дозволяє портфельним інвесторам купувати акції банків, тоді як рівень капіталізації банків України залишається недостатнім для покриття ризиків у діяльності банків.

У проекті стратегії зазначено, що в останні роки спостерігалося непропорційне зростання капіталу й обсягів операцій банків, унаслідок чого встановилася "небажана" тенденція зниження нормативу адекватності капіталу.

Також серед ризиків банківської системи у документі, зокрема, відзначаються: інтенсивне зростання темпів кредитування фізичних осіб в іноземній валюті, а також значна галузева концентрація кредитів (частка кредитів у сфері торгівлі складає 40,2%).

"Незважаючи на стрімке зростання, банківську систему України можна охарактеризувати як недостатньо розвинуту, оскільки вона за такими показниками як співвідношення активів банків до ВВП і балансового капіталу до ВВП відстає від більшості країн світу", - констатується в проекті стратегії.

Разом з тим, у документі відзначається, що за 2001 - 2005 роки відношення активів до ВВП збільшилося на 25 п.п., до 48%; кредитних операцій - на 18 п.п., до 35%; забов'язань - на 22 п.п., до 41%; капіталу - на 1,9 п.п., до 5,8%. Крім того, за цей період (до 1 жовтня 2005 року) кількість філій банків збільшилася з 1350 до 1435.

Як повідомлялося, за даними НБУ, до 1 січня 2006 року в держреєстрі банків значиться 186 банків, з них 165 банків мають ліцензію НБУ на здійснення банківських операцій. Із загальної кількості банків: 133 - акціонерні товариства (з них: 92 - відкриті, 41 - закриті), 32 - товариства з обмеженою відповідальністю.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...