У Гарварді зрозуміли, що газова угода Єханурова гірша за угоди Януковича

Середа, 8 лютого 2006, 10:23

Російсько-українські газові домовленості ставлять під загрозу розвиток України як демократичної та незалежної держави.

Таку думку висловлювали американські та європейські експерти під час конференції в Гарвардському університеті, повідомляє Радіо "Свобода".

НОВИНИ ТаблоID

За словами професора Маргарити Балмаседи, зміст газових домовленостей між Росією та Україною матиме не лише економічні, але й політичні наслідки для України.

“Якщо Україна не розвиватиметься як демократична держава, вона ніколи не зможе стати незалежною від Росії. Якщо енергетичні відносини не стануть чистими і прозорими, то Україна ніколи не буде демократичною", - сказала вона.

Поки що, як зазначає Балмаседа, майже таємний характер російсько-українських газових домовленостей та незрозуміла структура власності компанії “РосУкрЕнерго” викликають занепокоєння більшості учасників конференції.

“Оптимізм залишається лише в одному: Україна все ж може вирішити багато своїх енергетичних проблем за наявності політичної волі... Якщо Україна ухвалить політичне рішення розпочати перехід до менш енергомісткої економіки, вона зможе вийти з замкненого кола енергетичної залежності, в якому вона зараз існує”, - зазначила вона.

Як зазначає Радіо "Свобода", Балмаседа натякає на ймовірні приватні інтереси в енергетичній сфері деяких урядовців та представників оточення президента Віктора Ющенка.

“Мотивації Ющенка та оточення Ющенка залишаються невідомими для експертів”, - зазначила вона.

Професор також розкритикувала спільне підприємство “Укргазенерго”. Вона вважає, що уряд Юрія Єханурова ухвалює гірші рішення, ніж колись ухвалював його попередник Віктор Янукович:

“Це ще гірше, оскільки постачанням до України всього імпортованого газу буде займатися одна компанія. Є таке поняття, як контрактна диверсифікація. Необхідно диверсифікувати не лише джерела імпорту газу, але й контракти, за якими він постачається. Нові угоди гірші, ніж ті, що підписував Янукович”, - сказала вона.

Водночас, учасники конференції вважають малоймовірною денонсацію підписаних газових домовленостей із Росією, тому, на їхню думку, Україні необхідно підвищувати енергоефективність власної економіки.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування