Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Яценюк обмежив ціну на газ в Україні

Середа, 8 лютого 2006, 14:24

Уряд України обмежив ціну на природний газ для всіх категорій споживачів на 5 років на рівні $110 за тисячу кубометрів.

Про це заявив журналістам міністр економіки Арсеній Яценюк у середу в Києві, передає "Інтерфакс-Україна".

"Уряд України, користуючись конституційними повноваженнями по визначенню цінової політики, сьогодні прийняв постанову, якою встановили граничний рівень цін на природний газ для всіх категорій споживачів: терміном на п'ять років уряд визначив ціну, що не може перевищувати $110 (за тисячу кубометрів)", - заявив міністр.

НОВИНИ ТаблоID

Він уточнив, що мова йде про ціну газу без врахування ПДВ і витрат на його транспортування та доставку споживачу.

За словами Яценюка, остаточне рішення про встановлення граничного рівня цін у рамках введеного урядом обмеження для всіх категорій споживачів прийме Національна комісія регулювання електроенергетики.

На сьогоднішній день ціна 1000 куб. м газу для населення складає 92,17 грн. (без ПДВ і вартості транспортування й постачання), бюджетних організацій і підприємств теплокомуненерго - 178 грн. Для промислових споживачів гранична ціна складає 422,1 грн.

Відповідно до пояснювальної записки, ціна $110 отримана як сума $95 - ціни покупки газу на кордоні України та Росії, $5 - умовні витрати на реалізацію газу споживачам за аналогією до витрат НАК "Нафтогаз України" і $10 - 10%-вий рівень рентабельності підприємства з постачання природного газу як середній рівень рентабельності за два останніх роки.

Як заявив Яценюк, відповідно до закону про ціни та ціноутворення, за продаж газу вище граничної ціни на підприємства будуть накладатися штрафні санкції, і весь його виторг буде вилучатися до бюджету. "Більше того, це буде основою для скасування його держреєстрації", - зазначив міністр.

Він підкреслив, що гранична ціна $110 є "абсолютно прийнятною для реального сектора економіки". За його словами, впевненість у цьому Мінекономіки одержало після наради з представниками всіх галузей.

"Сьогодні можемо чітко констатувати, що, якщо всі постачальники газу будуть виконувати зобов'язання з його продажу за ціною до $110, українська економіка буде розвиватися стабільно, нормально протягом п'яти років", - підкреслив Яценюк.

"Ті, у кого в думках було створити не підприємство з постачання газу, а агентство з банкрутства української економіки, навряд чи досягнуть своїх цілей", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування