Литвин не хоче "тонкого інструменту", бо буде руїна

П'ятниця, 3 березня 2006, 12:05

Голова Верховної Ради Володимир Литвин переконаний, що на сьогодні в Україні не існує реальних механізмів для реалізації результатів референдумів.

Про це він заявив у п’ятницю у Чернівцях на зустрічі з представниками органів місцевого самоврядування, повідомляє УНІАН.

Коментуючи ініціативи щодо можливого проведення референдуму про внесення нових змін до Конституції, спікер парламенту сказав, що референдум “найбільш тонкий і важливий інструмент".

"Однак мені важко зрозуміти, як на сьогодні можна розпорядитися результатами будь-якого референдуму, щоб це було на користь Україні”, - додав він.

Він навів приклад, що минулі референдуми в Україні так і не знайшли свого втілення у життя.

“Я переконаний, що якби, наприклад, у 2002 році було винесено на референдум питання про розпуск Верховної Ради, то народ так і проголосував би, однак хто б від цього виграв?”, - спитав Литвин.

Водночас він зазначив, що на сьогодні СДПУ(о) вже зібрала понад 4 млн. підписів за проведення референдуму про ставлення людей до НАТО і вступу України до Єдиного економічного простору.

“Я не бачу реальності, щоб цей референдум був проведений найближчим часом взагалі, в силу нинішніх політичних обставин”, - зауважив спікер.

Говорячи про ініціативи референдуму щодо змін до Конституції, голова Верховної Ради сказав:

“Ми можемо дореформуватися так, що з України вийде руїна, як свого часу це було після смерті гетьмана Богдана Хмельницького. Я проти таких речей”.

Коментуючи своє ставлення до можливого вступу України до НАТО, Литвин зазначив, що у цьому питанні Україна має виходити зі своїх національних інтересів.

Він додав, що Україні потрібно залучати Північноатлантичний Альянс для вирішення нагальних проблем України, наприклад, утилізації ядерного палива, утилізації боєприпасів, вирішення стратегічних екологічних проблем.

“Ось це буде найкращою пропагандою НАТО Україні”, - підкреслив спікер.

Водночас Литвин висловив категоричну незгоду з тим, щоб в Україні було побудовано ядерне сховище для утилізації радіоактивних відходів.

“Жодна економічна вигода не може бути виправдана за рахунок здоров’я нинішнього та майбутнього поколінь нації”, - підкреслив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування