Україну від російського флоту захищає Конституція

Понеділок, 6 березня 2006, 09:42

Відповідно до Конституції, Україна не може вести переговори про продовження терміну перебування російського Чорноморського флоту на своїй території.

Про це заявив Міністр закордонних справ Борис Тарасюк у неділю ввечері в прямому ефірі телеканала "1+1", передає Ліга.

Як відзначив Тарасюк, відповідно до Основного Закону української держави, на території України не мають права знаходитися військові формування інших держав.

"Виходить, по Конституції, ми просто не маємо права говорити про продовження терміну перебування ЧФ РФ (на території України)", - сказав Тарасюк.

За його словами, проблема виведення російського ЧФ є питанням не дискусій, а двосторонніх домовленостей, відповідно до яких ЧФ Росії тимчасово перебуває на території України до 2017 року.

"Українська влада підтвердила свої зобов'язання в цьому плані. Тому це питання не підлягає дискусії. Є міжнародне право, що зафіксоване в наших двосторонніх домовленостях", - відзначив міністр.

Разом з тим, Тарасюк сказав, що не варто оцінювати двосторонні україно-російські відносини занадто песимістично.

"Очевидно, що ми є свідками затягування з російської сторони цілого ряду переговорів. Виглядає так, що російська сторона взяла курс на те, щоб відкласти всі найважливіші переговори, контракти і зустрічі до закінчення виборів", - сказав він.

Міністр пояснив, що це враження складається "на аналізі конкретних відповідей" російських партнерів.

Але в той же час, підкреслив Міністр, не можна говорити, що Україна і Росія не ведуть успішних переговорів.

Він навів приклад, коли в 1998 році взагалі Росія заперечувала можливість проведення переговорів щодо делімітації, а тим більше демаркації україно-російської границі.

Але переговори велися, і в 2003 році з Росією була укладена угода про делімітацію, а в лютому українська і російська сторони почали переговори щодо демаркації україно-російського кордону.

"Це свідчить про те, що Україна має аргументи, і ці аргументи діють. Те ж саме стосується і Чорноморського флоту. Три роки не було переговорів двох делегацій про статус тимчасового перебування ЧФ Росії на території України, а 4 лютого ми відновили ці переговори", - сказав міністр.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування