Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США приготували Ющенку подарунок під вибори?

Понеділок, 6 березня 2006, 10:31

Однією з умов підписання із США угоди, необхідної для вступу України до СОТ, є зниження прямих субсидій з держбюджету на розвиток АПК із 1,4 до 1,1 млрд. дол.

"Уже підтверджено, що Україна зобов'язалася знизити дозволений обсяг сільгоспсубсидій з держбюджету навіть з 1,4 до 1,1 млрд. дол.", - передає слова члена парламентського комітету з питань фінансів і банківської діяльності Катерини Ващук "Дело".

"Тобто наші переговорщики погодилися підтримувати село на нинішньому рівні, тоді як реально селу потрібно в 10-12 разів більше - як у ЄС. Тобто Україна тим самим консервує нинішню ситуацію на селі на довгі роки", - додала вона.

Також, за інформацією Ващук, Україна пообіцяла дозволити збільшення частки імпорту американської курятини. "Для нашого АПК це подібно до американських бомб по Іраку", - упевнена депутат.

У той же час заступник міністра економіки Валерій Пятницький підтверджує, що обсяг сільгоспсубсидій складе 1,1 млрд. дол., однак стверджує, що "вони нічого (інтересів України) не здавали".

У той же час ключовою умовою підписання американцями двостороннього протоколу стало скорочення перехідного періоду для відкриття філій іноземних банків в Україні з 10 до 5 років.

Однак внесення необхідних змін у Закон "Про банки і банківську діяльність" за останній рік уже неодноразово було провалено в парламенті завдяки протидії банківського лобі, пише "Дело".

Багато банкірів заявляли, що з прийняттям закону іноземці займуть левину частку у вітчизняній банківській системі, а вітчизняні банки змушені будуть або продаватися, або йти з ринку.

Якщо новий парламент також відмовиться приймати цей законопроект, Нацбанк має намір врегулювати це питання підзаконним актом - своєю постановою.

"Ми маємо право врегулювати це питання своїм нормативним актом, хоча, звичайно, краще прийняти закон", - заявив директор юридичного департаменту НБУ Василь Пасічник.

"У постанові Нацбанку не буде встановлено жорстку частку участі іноземних банків, а, в залежності від ситуації і потреби економіки в іноземному капіталі, цю частку можна регулювати", - пояснив він.

За словами голови парламентсько-урядової комісії з питань вступу України до СОТ Сергія Касьянова, "рішення США підписати двосторонній протокол з Україною - це не несподіванка".

"Україна прийняла більшість норм СОТ, і американці повинні були підписати протокол ще торік, але приберегли це як подарунок президенту перед виборами. Як буде парламент надалі сприймати СОТ - прямо залежить від підсумків виборів", - додав він.

Як відомо, у понеділок у Вашингтоні міністр економіки Арсеній Яценюк і торговельний представник США Роберт Портмен планують підписати двосторонній протокол про взаємний доступ на ринки товарів і послуг.

Переговори про взаємний доступ на ринки продовжуються з Австралією, Вірменією, Киргизстаном, Панамою і Тайванем.

Українська правда за матеріалами "Дело"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування