Україна і Молдова не блокують Придністров'я

Понеділок, 6 березня 2006, 14:15

Молдова готова в разі потреби обговорити з Придністров'ям ситуацію на кордоні, що склалася після введення Україною нових митних правил, заявив молдавський прем'єр Василь Тарлєв.

"Кишинів готовий обговорити цю ситуацію. Однак ми не бачимо особливих проблем. Механізм продуманий і обговорений певними документами. Всі економічні агенти, що бажають легально працювати, не зазнають ускладнень ", - сказав Тарлев у понеділок на прес-конференції.

Коментуючи на прохання журналістів заяву МЗС Росії, який критично відреагував на введення нових митних правил для придністровських товарів, прем'єр сказав: "МЗС Росії поквапився з заявою, або був неправильно проінформований".

"Ми не зацікавлені в економічній блокаді, це все, що я можу сказати з цього приводу. А за заявою МЗС Росії буде офіційна заява міністерства закордонних справ і європейської інтеграції Молдавії", - відзначив Тарлев.

Він також підкреслив, що Молдавія не відмовляється від переговорного процесу по придністровському врегулюванню.

"Ми маємо намір і далі продовжувати переговори, але не для того, щоб затягувати час, а щоб вирішувати проблеми. Ми не задоволені нинішнім ходом переговорного процесу, у ході якого не вдається вирішувати елементарні проблеми", - заявив Тарлев.

Прем'єр також назвав "абсолютно необґрунтованими" заяви про економічну блокаду Придністров'я.

"Україна ввела в дію домовленості, що були досягнуті між мною і прем'єром Юрієм Єхануровим наприкінці минулого року. Мова йде не про економічну блокаду, а про наведення порядку на кордоні і припинення контрабанди", - сказав Тарлев.

Він висловив подяку керівництву України, Євросоюзу й ОБСЄ "за підтримку в рішенні цієї складної проблеми".

3 березня Україна ввела новий порядок транзиту придністровських вантажів через молдавсько-українську границю. Тепер товари з Придністров'я можуть перетинати кордон тільки з митним оформленням Молдавії.

У понеділок зрунку на всіх пунктах пропуску придністровської ділянки молдавсько-українського кордону виникли черги автомобілів з вантажами з Придністров'я, що не пропускають в Україну.

У свою чергу адміністрація Придністров'я перекрила проїзд залізницею на своїй ділянці. У результаті вантажні потяги направляються в обхід Придністров'я, через північ Молдавії.

Адміністрація Молдавської залізниці заявила про готовність, у разі потреби, направляти і пасажирські потяги тими ж шляхами.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News