Ющенко може зупинити кримський референдум

Понеділок, 6 березня 2006, 16:38

Міністерство юстиції заявляє про наявність юридичних підстав для визнання незаконним рішення Верховної Ради Криму про референдум щодо статусу російської мови.

В своєму листі міністр юстиції Сергій Головатий обґрунтовує можливість звертання до Конституційного суду з цього питання.

Як сказано в листі Головатого на адресу президента Віктора Ющенка, прем'єра Юрія Єханурова та генпрокурора Олександра Медведька, Верховна Рада Криму постановою про проведення 26 березня референдуму з питання "надання російській мові статусу другої державної мови" вийшла за рамки Конституції та законів України.

Як зазначається у документі, Так, зазначена постанова у частині, що стосується винесення на референдум питання, яке не віднесено до відання Криму, не відповідає, зокрема, статтям 1, 2, 3-1, 4, 6, 6-1, 46 закону "Про всеукраїнський та місцевий референдуми", положенням закону України "Про затвердження Конституції Криму", а також статтям 8, 19, 134, 135, 136, 138 Конституції, говориться у повідомленні.

Парламент Криму, ухваливши зазначену постанову, порушив установлену Законом "Про всеукраїнський та місцевий референдуми" імперативну заборону на проведення у Криму референдумів з питань, що не відносяться до відання АР Крим, зазначає Мінюст.

"У зв`язку з цим президент може зупинити дію цих нормативно-правових актів Верховної Ради Криму з одночасним зверненням до Конституційного Суду щодо їх конституційності", – йдеться у юридичному висновку Мінюсту.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування