РНБО підсилить нафтопереробні заводи

Вівторок, 7 березня 2006, 18:53

Рада нацбезпеки та оборони рекомендує прискорити роботу із затвердження балансу енергетичних ресурсів, необхідних Україні в 2006-2007 роках.

Про це заявив секретар Ради національної безпеки й оборони Анатолій Кінах на брифінгу у вівторок у Києві.

За його словами, програма з формування стратегічних запасів повинна бути розроблена в 10-денний термін.

Кінах підкреслив, що прийнято рішення створити умови для переробки більшої кількості нафти на території України. Він нагадав, що нафтопереробні заводи в Україні можуть переробляти на рік 50 млн. т нафти, у той час як вони переробляють 20-23 млн. т.

"Прийнято рішення разом із власниками нафтопереробних заводів підсилити контроль за реалізацією інвестиційних програм з модернізації заводів", - зазначив Кінах.

Секретар РНБО повідомив, що прийнято рішення про створення ефективної системи оперативного чіткого реагування на кон'юнктури світового ринку нафти і нафтопродуктів, особливо в питаннях митних процедур.

Кінах повідомив, що в парламент буде передано проект закону, відповідно до якого Кабінет міністрів одержить повноваження формувати сучасну митну політику в контексті кон'юнктури на світових ринках нафти і нафтопродуктів.

На питання про дефіцит нафтопродуктів і цін на них, Кінах відповів: "Поточна ситуація наявності на внутрішніх ринках України нафтопродуктів стабільна. Ми не очікуємо різких коливань".

Він підкреслив, що буде вжито заходів для попередження проявів монополізму і несумлінної конкуренції.

"Ситуація під контролем і ми не очікуємо дефіциту нафтопродуктів", - сказав секретар. У той же час він зазначив, що цінові показники на нафтопродукти залежать від світової кон'юнктури.

Говорячи про терміни формування стратегічного запасу нафти і нафтопродуктів і його обсягів, Кінах сказав, що відповідно до світових стандартів, стратегічні запаси обчислюються на рівні трьох місяців обсягу вживання нафти і нафтопродуктів.

У той же час він зазначив, що за його розрахунками, для формування стратегічного запасу нафти і нафтопродуктів Україні знадобитися "як мінімум два роки напруженої роботи".

Також Кінах зауважив, що на створення такого ринку в Угорщині пішло 4 роки.

"Інтерфакс-Україна"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування