Янукович зможе створити свою більшість?

Четвер, 9 березня 2006, 14:51

Партія регіонів матиме шанси на створення парламентської більшості власних сил, якщо в парламент пройдуть лише чотири політичних сили - Партія регіонів, блок "Наша Україна", блок Юлії Тимошенко і Соцпартія.

Про це повідомив гендиректор Центру соціальних і політичних досліджень СОЦИС Микола Чурилов у четвер.

Згідно із опитуванням, за Партію регіонів готові проголосувати 30,8% всіх опитаних, за блок "Наша Україна" - 17,2%, блок Юлії Тимошенко - 12,9%, Соціалістичну партію - 4,5%.

За словами Чурилова, "на грані" проходження 3%-вого бар'єра знаходяться: Компартія, блок Наталі Вітренко "Народна опозиція" і Громадянський блок "Пора-ПРП", які набирають по 2, 8% голосів.

При цьому, за словами соціолога, за Партію регіонів мають намір проголосувати 36,5% серед тих, хто має намір взяти участь у голосуванні.

З врахуванням "коефіцієнта перезважування", тобто перерозподілу голосів, відданих за партії, що програли, Партія регіонів одержить 51% депутатських мандатів у наступному скликанні парламенту.

Разом з тим Чурилов відзначив, що в Компартії є "схований електорат", що складає від 2 до 4%. Це люди, що "соромляться" говорити при опитуваннях про те, що вони голосуватимуть за комуністів. Тому, швидше за все, КПУ переборе 3%-вий бар'єр, вважає він.

Соціолог також відзначив, що Народний блок Литвина з кожним днем стабільно втрачає підтримку виборців. Так, у ході першого етапу дослідження за нього готові були проголосувати 3,3%, у другого - 2,6%, третього - 2%.

У свою чергу, експерт Українського фонду підтримки реформ Олександр Стегній висловив думку про те, що певні шанси пройти в парламент все-таки мають блок Вітренко і громадянський блок "Пора-ПРП".

Однак, на його думку, результати виборів значною мірою залежатимуть від організованості виборів, оскільки багато виборців можуть просто не проголосувати через великі черги, передає "Інтерфакс-Україна".

Відповідно до опитування, обов'язково мають намір взяти участь у голосуванні 67,85% опитаних, "швидше за все будуть" - 21,3%, вагалися відповісти - 4,8%, "швидше за все не будуть" - 3,8%, "упевнені, що не будуть" голосувати - 2,4%.

Дослідження було проведено за загальноукраїнською виборкою з 1 по 5 березня серед 1,2 тис. респондентів. Похибка вибірки складає 2,9%. Усього було проведено три етапи роллінгового дослідження. Два попередніх проводилися з 9 по 13 лютого і з 22 по 26 лютого.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування