Європа запропонувала Україні вирішити нову проблему в позитивному дусі

Четвер, 9 березня 2006, 15:15

Діючий голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Бельгії Карел де Гухт закликав вирішувати проблеми на молдавсько-українському кордоні "у позитивному дусі".

У заяві, яку поширила в четвер прес-служба постійної місії ОБСЄ в Молдавії, бельгійський дипломат назвав ужиті заходи на молдавсько-українському кордоні "важливим кроком у встановленні порядку і транспарентного контролю".

Він закликав місію ОБСЄ в Молдавії проконсультуватися з усіма сторонами, щоб знайти вихід зі сформованої ситуації.

"У будь-якому випадку я взяв до відома стурбованість придністровської сторони з приводу застосування спільної заяви молдавського й українського прем'єр-міністрів, і хочу закликати Молдавію й Україну надати стурбованим сторонам усю необхідну інформацію, щоб можна було безперешкодно застосовувати зазначену угоду", - говориться в документі.

Депутат Європарламенту Марінанне Нікко вважає демократичною ініціативу України про введення нового порядку оформлення вантажів на українсько-молдавському кордоні.

"Українська поведінка є абсолютно демократичноою, європейською, що б Смірнов не говорив", - сказала Нікко на спільній з лідером СПУ Олександром Морозом прес-конференції в Києві у четвер.

Нікко підкреслила, що Україна є ключовою державою, яка може сприяти вирішенню придністровської проблеми.

У той же час молдавський міністр реінтеграції Василь Шова заявив журналістам у четвер, що Молдавія не створює перешкод економічним агентам Придністров’я, тому Кишинів відкидає заяви про економічну кризу.

Він відзначив, що Молдавія запропонувала просту і зрозумілу схему реєстрації придністровських підприємств і надання їм молдавського митного супроводу на зовнішньоекономічну діяльність.

"Незрозуміло, з чого робляться висновки про економічну кризу. Придністровським економічним агентам не чинять жодних перешкод. Навпаки, ми створили пільгові умови реєстрації", - відзначив Шова.

"Уся проблема зараз полягає в тім, що придністровська влада не дозволяє товарам і вантажам вільно пересуватися через свою територію", - сказав міністр. "Самоізоляція небезпечна і може мати негативні наслідки для економічних агентів Придніпров’я", - підкреслив Шова.

З 3 березня Україна ввела новий порядок проходження вантажів на молдавсько-українському кордоні. З цього дня вантажі, які не мають митного оформлення Молдавії, не пропускаються через кордон. Більшість підприємств Придністров’я втратили можливість експортувати свої товари, але відмовляються зареєструватися в Молдавії, щоб одержати цю можливість.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування