Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росіяни стурбовані через скасування поправки Джексона-Веніка для України

Четвер, 9 березня 2006, 15:28

У Росії вважають, що скасування Сполученими Штатами Америки поправки Джексона-Веніка щодо України є винятково політичним кроком, не пов'язаним з економікою.

"Скасування поправки щодо України, а не Росії є з боку США кроком неадекватним, і Вашингтон використовує економічну міру як політичний важіль, демонструючи подвійні стандарти", - сказав у четвер глава комітету з Конституційного законодавства верхньої палати парламенту Юрій Шарандін.

При цьому він підкреслив, що Росія давно визнана країною з ринковою економікою, у той час як Україна одержала цей статус зовсім нещодавно.

Напередодні палата представників США ухвалила законопроект про скасування дії виправлення Джексона-Веніка щодо України, однак ця поправка продовжує формально діяти щодо РФ і ряду інших країн.

У свою чергу інший сенатор, глава комітету з економічної політики Оганес Оганян вважає, що скасування поправки відкриває доступ Україні до більш сучасних технологій і дає їй можливість користуватися всіма перевагами вільної торгівлі зі США.

"Це стосується і поставок металургійної продукції по проведенню різних антидемпінгових розслідувань, що Україна тепер може ініціювати щодо власних поставок. Одним словом, Україна одержує цілий перелік переваг для комерційної торгівлі", - підкреслив Оганян.

У той же час, на його думку, скасування поправки для України є "зеленим світлом" на шляху вступу до СОТ.

"У випадку, якщо Україна стане раніше, ніж наша країна, членом СОТ, то в нас можуть виникнути проблеми з таким переговірником, як Україна, що почне висувати неприйнятні для нашої країни вимоги", - вважає Оганян.

Зокрема, мова може піти про поставки в нашу країну сільськогосподарської і тваринницької продукції з України, а також про розширення збуту українськими компаніями своїх товарів.

"Україна в цьому випадку також може вимагати лібералізації цін на енергоносії і буде вимагати також надання для себе більш вигідних торговельних і економічних умов", - відзначив сенатор.

Проте, він сподівається, що здоровий глузд візьме гору, і Росія стане раніше України членом СОТ. "Є і великі сподівання, що цей процес уже цього року може бути довершений", - сказав Оганян.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування