Питання перерахунку голосів розділив комісію з моніторингу виборів

Вівторок, 4 квітня 2006, 11:37

Співголова комісії з моніторингу проведення виборів Георгій Крючков не виключає можливості проведення перерахунку голосів на парламентських виборах.

Про це у вівторок Крючков заявив, виступаючи з трибуни парламенту.

"Висловлюю свою особисту думку, оскільки зараз пішов такий потік про масові порушення, я вважаю, що треба нам очиститись від цієї скверни і сказати правду, якими були вибори. В США пішли на це. Я думаю, що це для нас досить повчальний приклад", - зазначив він.

В той же час, інший керівник комісії Ігор Юхновський щодо перерахунку голосів зазначив:

"Про перерахування результатів голосування - фізично це неможливо. Законодавством не забезпечено і перерахування не принесе достовірних результатів і в свою чергу може бути опротестоване", - зазначив він.

"Перерахування може відбутись тільки за рішенням суду і може торкнутись лише певних дільниць. В кінці кінців ті, що порушують закон про вибори, мають понести відповідальність", - наголосив Юхновський.

В той же час Крючков заявив, що вибори в цілому пройшли чесно і демократично, проте було багато порушень.

"Не обійшлося без відвертого і часом цинічного підкупу виборців. В місті Києві, принаймні, 50 тисячам виборців було вручено посвідчення громадянського помічника політичного блоку Леоніда Черновецього, підписаного керівником блоку", - повідомив Крючков.

За його словами, посвідченням гарантується "особистий прийом депутатів, отримання безкоштовних юридичних консультацій, отримання адресної матеріальної допомоги".

Він також зазначив, що "на жаль, цього не помітили ні виборчі комісії, ні спостерігачі".

"Хоча сам факт підкупу безцеремонного підкупу виборців мав бути підставою для зняття такого кандидата з реєстрації", - наголосив Крючков.

Він також звернув увагу, що у посол США Джон Гербст повідомляв, що у рамках загальної допомоги Україні США надають приблизно 13,3 мільярди доларів на підтримку чесних і вільних виборів.

"Посол не уточнив, кому конкретно пішли ці кошти. Але як, через які канали поступають ці кошти, як розподіляються - не відомо навіть центрвиборчкому", - зазначив він.

Крючков також згадав, що голова ЦВК Давидович звертав увагу на те, що на вибори йдуться величезні гроші, але про джерела нічого не відомо.

"Чи не межує ця так звана допомога у проведенні "вільних і чесних виборів" з втручанням у внутрішні справи нашої держави?" – зазначив він.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...