Україна хоче повернення боргів СРСР, а не Російської імперії

Вівторок, 4 квітня 2006, 13:43

У російському інформаційному просторі проводиться кампанія, що містить елемент антиукраїнських настроїв.

"Ця кампанія не може не викликати стурбованість", - заявив у вівторок на брифінгу спікер МЗС Василь Філіпчук.

"Ми неодноразово звертали увагу представників РФ на неприпустимість подібної інформаційної кампанії, будь-яких висловлень, що можуть принизити гідність української держави, українського народу", - зазначив спікер МЗС.

"Ми залишаємо за собою право на адекватну реакцію", - додав він.

Зокрема, в одній із передач на російському телебаченні, на якому був присутній заступник міністра закордонних справ Росії Григорій Карасін, звучали висловлення, що принижують гідність України.

"Пан Карасін не вжив жодного слова з антиукраїнським відтінком, але він також не спростував заклики, не відреагував, як повинен би представник МЗС РФ, будучи присутнім на телепередачі, де принижується гідність України", - зауважив Філіпчук.

У той же час спікер МЗС озвучив заклик до російської сторони відновити переговори з питань боргів і активів колишнього СРСР.

"На жаль, діалог по даному питанню залишається заблокованим протягом значного періоду часу, і він залишається заблокованим не з вини України", - додав Філіпчук.

Україна виходить з того, що врегулювання зазначеного питання можливе тільки на підставі надання Росією всього комплексу інформації про борги й активи колишнього СРСР.

Це передбачено низкою двосторонніх умов і угод. Філіпчук нагадав, що між урядами двох країн у листопаді 1992 року було підписано протокол, що зобов'язує Росію надати Україні повну інформацію про активи і пасиви колишнього СРСР.

"Дотепер ця інформація нам не надана. Ми постійно закликаємо російську сторону відновити переговори", - зауважив Філіпчук.

29 березня Україна направила офіційну ноту російській стороні з пропозицією відновити переговори по даному питанню, але дотепер не одержала відповіді.

У той же час Філіпчук зазначив, що Україна не хотіла б, щоб "будь-які заяви з цього приводу були сигналами про небажання з боку Росії вести діалог або бажання перевести його в якусь іншу площину".

"У тому числі в площину активів і боргів з часів Російської імперії", - додав він.

Як відомо, раніше керуючий справами президента РФ Володимир Кожин заявив, що Росія збирається пред'явити права на об'єкти закордонної власності не тільки колишнього СРСР, але і Російської Імперії.

Ліга, "Новости Украина"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування