Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Ющенка погрожують депутатам відповідальністю і хочуть позачергове засідання

Середа, 5 квітня 2006, 13:51

В секретаріаті президента не виключають можливості скликання позачергової сесії Верховної Ради для приведення до присяги суддів Конституційного суду.

"Ми не виключаємо можливості реалізації президентом України свого права, передбаченого статтею 2.5.3 регламенту ВР і статтею 83 Конституції України (про позачергове скликання сесії Верховної Ради)", - заявив радник президента з юридичних питань Микола Полудьонний у середу на брифінгу.

"Це один з можливих кроків", - сказав він.

"Хоча така ситуація може бути розцінена як певне порушення частини 4 статті 5 Конституції України. Тобто фактично це узурпація влади", - додав він.

"Роботу ВР закінчено, але радники президента та помірковані політичні діячі будуть гукати можливості виходу з ситуації, щоб реалізувати завдання ВР 4 скликання і передумов для складення присяги", - зазначив він.

Полудьонний також заявив, що в секретаріаті президента негативно розцінюють відмову парламенту привести до присяги суддів і погрожують депутатам, які блокували трибуну, відповідальністю.

"Це трапилось внаслідок дуже негативної позиції двох сил СПУ і Партії регіонів. Вони блокували не лише трибуну, але й вхід до ложі президента України. Це й унеможливило прибуття президента України на засідання Верховної Ради", - зазначив Полудьоний.

"За певних умов вони можуть бути розцінені як дії, які мають ознаки злочину, передбаченого частиною другою статті 344 кримінального кодексу", - сказав Полудьоний.

Він розшифрував, що "ця стаття передбачає відповідальність за перешкоджання діяльності політичному діячу" і покарання строком до 5 років.

"Зрозуміло, що, якщо мова йде про народних депутатів України, питання про юридичну їх відповідальність є ускладненим. Разом з тим, я маю надію, що не може така ситуація відбуватися завжди", - додав він.

Він також розповів, що третього квітня президент та голова Верховної ради погодили питання про прийняття присяги суддями КС.

За словами радника президента, на засідання прибули всі 9 суддів, які були призначені з'їздом суддів і президентом.

"Пробувши в кулуарах Верховної Ради до вечора, 9 суддів КС вимушені були підписати іменні тексти присяги суддів і здати до секретаріату Верховної Ради. Вони були обурені таким відношенням до них з боку певних політичних сил".

В той же час він зазначив, що такий крок був зроблений, "щоб показати, що вони також є людьми, яких потрібно поважати". "Фактично – це моральний акт", - додав він.
Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування