Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Європі запропонували повчиться в України і реалізувати її право

Середа, 5 квітня 2006, 22:04

Європейські парламентарії висловлюються за необхідність надання Україні чіткої перспективи майбутнього членства в Євросоюзі.

Таку позицію під час обговорення парламентських виборів, що пройшли в Україні, висловило більшість депутатів Європарламенту на пленарному засіданні в Страсбурзі в середу.

Усі виступаючі відзначили, що вибори в Україні були вільними, справедливими і відповідали міжнародним стандартам.

Європарламентарій Ребекка Хармс (Rebecca Harms, Німеччина) висловила думку, що "Європа може повчитися в України". Вона аргументувала свою думку тим, що, наприклад, у Німеччині в голосуванні беруть участь не так багато громадян, як це було в Україні.

Депутат покритикувала висловлення віце-президента Європейської комісії Гюнтера Ферхойгена про те, що "навіть через 20 років Україні не буде місця в ЄС" і відзначила, що такі висловлення неприпустимі.

У зв'язку з цим Хармс висловила думку, що європейські інститути "повинні бути більш амбіційними у своїх пропозиціях Україні".

Депутат Гражина Станишевська (Grazyna Staniszewska, Польща), відзначивши, що минулі вибори "були вдалими", також заявила, що ЄС "повинен дуже чітко" позначити позицію в плані права України на членство в ЄС. "Звичайно, критерії повинні бути досягнуті... Але тільки така пропозиція буде сигналом, досить сильним, щоб мобілізувати всі реформи", - сказала вона.

Депутати від Литви Сарунас Біруті (Sarunas Birutis) і Лайма Андрікіене (Laima Andrikiene) також висловилися в підтримку угоди про асоціацію.

"Ми повинні зробити більше підтримки Україні, і кращий спосіб - угода про асоціацію", - сказав Біруті. "Ми знаємо, що Україна має право приєднатися до ЄС", - доповнила колегу Андрікіене.

Державний секретар Федерального міністерства закордонних справ Австрії Ханс Вінклер (Hans Winkler) разом з тим висловився за просування "крок за кроком". "Ми не хочемо бігти перед тим, як ми можемо йти", - сказав він, запевнивши, що ЄС буде продовжувати і поглиблювати співробітництво з Україною.

Європейський комісар Беніта Ферреро Вальднер (Benita Ferrero Waldner) також заявила про готовність продовжувати співробітництво з Києвом, нагадавши, що після вступу України до СОТ, між Україною і ЄС має бути створена зона вільної торгівлі

"Це важливо для майбутнього України. Ми хочемо працювати разом з Україною", - сказала вона.

В даний час у Європейському парламенті за підсумками слухань, присвячених виборам в Україні, зареєстровано шість проектів резолюції, що будуть винесені на голосування в четвер.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування