ЄС зробить Україні привабливу пропозицію

Четвер, 6 квітня 2006, 10:49

Європейський союз планує підписати з Україною нову угоду про поглиблення відносин.

Про це сказала комісар ЄС з питань зовнішньої політики та політики добросусідства Беніта Ферреро-Вальднер у середу під час виступу в Європарламенті.

“Буде нова угода, в якій певну роль відіграватиме питання членства у Світовій організації торгівлі. А коли Україна вступить до СОТ, можна буде говорити також про створення зони вільної торгівлі,” - повідомила Ферреро-Вальднер.

Депутати Європарламенту в свою чергу закликали єврокомісара надати Україні нову перспективу і почати з конкретних заходів, наприклад, скасувати візовий режим.

Однак європейські чиновники порадили депутатам не поспішати. За словами держсекретаря Австрії з питань європейської співпраці Ганса Вінклера, Україна "не може бігати, не навчившись спочатку ходити".

Британський європарламентар, заступник глави Комітету парламентської співпраці Євросоюз-Україна Чарльз Таннок підтримав вступ України до ЄС.

Однак, за його словами, за нинішніх умов, коли Європа втомлена від попереднього розширення, Україні слід запропонувати іншу форму співпраці з Євросоюзом.

“В ідеалі це має бути Угода про асоціацію, хоча як доповідач з Європейської політики сусідства я мушу сказати, що Єврокомісія буде відстоювати цю політику сусідства. Але в будь-якому випадку Україна має бути ближчою до Європи, до якої вона по праву належить”, - заявив Таннок.

Водночас голова комітету парламентської співпраці ЄС-Україна Марек Сівец заявив, що українська еліта нині вчиться, як будується компроміс.

Німецька хвиля, Радіо "Свобода"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування