Росіяни вирішили відмовитися від АН-70. Україна піде в Європу

Четвер, 6 квітня 2006, 11:12

Головнокомандуючий ВВС Росії Володимир Михайлов заявив, що військово-повітряні сили РФ не планують приймати на озброєння АН-70.

За його словами, "АН-70 досить дорога і непотрібна для нас річ".

У свою чергу міністр економіки Арсеній Яценюк заявив:

"Україні давно настав час подумати, кого знайти собі в партнери в цьому надзвичайно важливому проекті - починаючи від "Airbus" і закінчуючи "Boeing". Потрібно тільки пропонувати правильні умови".

А секретар Ради нацбезпеки й оборони Анатолій Кінах вважає малоперспективним напрямок по співробітництву з Росією по літаку АН-70.

"Ми бачимо, на жаль, що позиція Російської Федерації у відношенні АН-70 дуже негативна і, по суті, сьогодні виникла ситуація, коли нам треба шукати партнерів щоб не втратити літак, тому що застаріє проект і тоді він не буде просто конкурентноздатним..." – сказав він.

"Я думаю, що перспектив серйозних по напрямку Росії по АН-70 у нас уже немає, і нам потрібно підсилити роботу з використання АН-70 для потреб наших Збройних сил ", - заявив він в ефірі "5 каналу" у середу ввечері.

За його словами, у даний час для ВР замовлені два літаки, а також розглядається можливість просування літака на європейському ринку.

Кінах відзначив, що пов'язані з цією проблемою питання з Росією необхідно вирішувати шляхом переговорів у рамках міждержавної комісії.

Секретар РНБО також відзначив, що запропонував російській стороні провести засідання міждержавної комісії Ющенко-Путин за участі голів держав наприкінці квітня - початку травня.

"Не можна зустрічати першу річницю (міждержавної комісії), не провівши жодного засідання", - підкреслив Кінах.

У свою чергу експерт центру досліджень армії, конверсії і роззброювання Сергій Згурець відзначив, що заяви про небажання Росії будувати АН-70 разом з Україною лунають уже три роки.

Тим часом проект не реалізується, а Україна не може працювати з іншими партнерами без згоди Росії, яка є співвласником документації АН-70.

Нині Київ може лише домагатися від російської сторони в разі її одностороннього входу з проекту сплатити борги та штрафи за невиконані інвестиційні зобов‘язання та добровільно відмовитися від авторських прав на літак.

"Інтерфакс-Україна", Німецька хвиля

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування