В "Нашій Україні" не хочуть, щоб Тимошенко і Мороз зганяли їх в одну залу

Четвер, 6 квітня 2006, 17:18

"Наша Україна" здивована позицією, висловленою у спільній заяві лідерів Блоку Юлії Тимошенко та Соцпартії, щодо формування коаліції демократичних сил у парламенті.

Про це сказав керівник юридичного департаменту “Нашої України” Роман Зварич, повідомляє прес-служба Блоку.

За його словами, позиція Мороза і Тимошенко зводиться до того, "що “Наша Україна” нібито зволікає з питанням формування коаліції”.

“Я б хотів нагадати нашим потенційним партнерам деякі фундаментальні речі... По-перше, відповідно до статті 83 Конституції, коаліція депутатських фракцій, тобто парламентська більшість, формується за результатами виборів. Офіційні результати виборів, як відомо, досі не оголошені", - сказав Зварич.

"По-друге, у 83-й статті Конституції сказано, що така коаліція формується на основі узгоджених політичних позицій. Для того, щоб узгодити такі політичні позиції, насамперед, потрібно сісти і обговорити їх", - додав він.

Також, за словами Зварича, у Конституції також зазначається, що коаліція депутатських фракцій формується протягом одного місяця з дня відкриття першого засідання Верховної Ради.

"Досі ще не відомо, коли буде відкрите перше засідання Верховної Ради п’ятого скликання. Тому – про яке зволікання йде мова? Якщо мова йде про те, щоб нас усіх зігнати в одну залу й підписати будь-який документ, то мені здається, що це робити недоречно", - заявив він.

“Якщо звести розмову лише до “дерибану” посад, у чому, між іншим, звинувачували саме нас, то мені здається, це буде абсурдним”, – додав Зварич.

За його словами, насамперед, потрібно зробити "конкретні кроки у певній черговості, яку не можна порушувати".

"Вже зараз має бути підписаний документ, який ми пропонуємо назвати протоколом, в якому сторони висловлять свої наміри утворити коаліцію. Правовий характер створення коаліції має міститися в угоді про створення коаліції. В тій же угоді мають міститися принципи діяльності коаліції організаційного та регламентного характеру", - зазначив він.

Після того, за словами керівника юрдепартаменту "Нашої України", "можна розподіляти сфери відповідальності між окремими учасниками коаліції".

"І лише в самому фіналі варто вирішувати кадрові питання. У тому числі – узгоджувати кандидатуру прем’єр-міністра", – Зварич.

Як відомо, раніше лідер Соцпартії Олександр Мороз та лідер БЮТ Юлія Тимошенко заявили, що протокол, ухвалений на президії "Нашої України" є спробою загальмувати процес створення коаліції.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News