Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Нашій Україні" прогнозують капітуляцію перед Тимошенко

Четвер, 6 квітня 2006, 19:06

Провідні українські політологи розходяться в думках щодо того, чи згодяться Соцпартія та Блок Юлії Тимошенко на умови "Нашої України" зі створення коаліції демократичних сил.

Так, керівник соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко припустив, що БЮТ погодиться на будь-які "навіть найфантастичнішні пропозиції НСНУ, тому що люди, які підписують цей договір з боку НСНУ, не зовсім розуміють, як діє парламентський механізм".

"Суть будь-якої коаліції – це ситуація, за якої будь-який, найсуперечливіший або найскандальніший законопроект, котрий вносить прем`єр-міністр у Верховну Раду, повинен в обов`язковому порядку підтримуватися парламентською більшістю", - сказав він.

За словами Небоженка, "це саме по собі складне випробування для будь-яких політиків, адже не всім подобатиметься, а Юлія Володимирівна не та жінка, яка обговорюватиме з широкою громадськістю свої законопроекти – вона примушуватиме їх голосувати".

"Вони просто не розуміють різницю між парламентською кабалою і підписанням таких ось документів, яке ніби не несе за собою жодної політичної відповідальності, зате дає можливість сказати зараз електорату: ви хотіли помаранчеву коаліцію - ось ми її і зробили. Отже, це тільки початок дуже складного і суперечливого шляху”, - вважає Небоженко.

Тривалий процес переговорів щодо створення коаліції прогнозує директор Інституту національних стратегій Кость Бондаренко.

"Я думаю, що процес переговорів буде ще досить довгим – доки будуть узгоджені всі позиції, і я сумніваюся в тому, що з цієї коаліції вийде щось дійсно добре", - вважає експерт.

Припускаючи, що коаліція буде створена, політолог вважає, що вона "не буде довговічною".

"Що стосується того, чи погодяться соціалісти й БЮТ. Все буде залежати від того, наскільки будуть враховані амбіції Юлії Тимошенко й Олександра Мороза: Юлії Тимошенко – щодо прем‘єрства й створення свого бізнес-середовища, Олександра Мороза – щодо міністерських і губернаторських посад”, - переконаний Бондаренко.

Водночас директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов впевнений, що ні БЮТ, ні СПУ не погодяться на створення коаліції на умовах НСНУ.

"По-перше, було б дивно, якби політичні сили, які створюють коаліцію, погодилися на умови тільки одного коаліційного партнера. По-друге, заяву політради НСНУ не потрібно сприймати як остаточне рішення щодо коаліції", - сказав він.

"Фактично в цій заяві йде мова про рішення "Нашої України" створювати коаліцію з Блоком Юлії Тимошенко та соціалістами й ні про що інше", - додав він.

Політолог не виключає, що заява політради НСНУ – "це лише рішення про необхідність пошуку рішення для створення помаранчевої коаліції, а не остаточне рішення щодо програмної й кадрової композиції коаліції на базі "Нашої України", БЮТ та СПУ”.

Директор Центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребінський думає, що проти того, що було сформульовано в протоколі НСНУ, ні БЮТ, ні СПУ не будуть заперечувати.

"Нарада, яка закінчилась відмовою вести переговори не тільки в рамках цієї коаліції (як відомо, було поставлено на голосування питання про можливість долучення до цієї угоди й інших політичних сил, які пройшли до парламенту) – це певний крок до капітуляції перед будь-якими умовами Юлії Тимошенко".

Погребінський думає, що "це є її (Тимошенко) чергова перемога й ускладнення для Віктора Ющенка та його можливих спроб знайти якийсь більш широкий компроміс”.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування