Радник Ющенка теж пропонує переглянути газові угоди

П'ятниця, 7 квітня 2006, 18:33

Україна має переглянути останні домовленості з Росією в сфері поставок природного газу.

Таку думку висловив радник президента України і голови правління національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" Іван Діяк.

"Тепер, коли ми пережили зиму, стало тепло, й опалювальний сезон добігає кінця, можна повернутися до обговорення міжурядової угоди про транзит російського природного газу, який ніхто не скасовував, і домовитися...", – заявив він.

"Ми маємо це зробити, оскільки Україна і Росія - це дві взаємозалежні держави", - додав він.

Діяк переконаний у наявності в України шансів домовитися з Росією про більш вигідні умови постачань російського і середньоазіатського газу.

"Те, що ми не здали свою газотранспортну систему, як це зробила Білорусія й інші країни, практично дало Україні можливість відстоювати свої інтереси. Росія все-таки пішла на деякі поступки, тому що зрозуміла: з Україною, як кажуть, жарти погані", - відзначив радник президента України.

Коментуючи угоду між ВАТ "Газпром" (РФ), "Нафтогазом України" і RosUkrEnergo A.G. (Швейцарія), підписане 4 січня в Москві, він сказав:

"Може, ця угода була не зовсім ідеальною, але вона дозволила вижити в сувору зиму. Вона, як би її ні критикували, дала можливість прожити перший квартал нормально: не було випадків зриву транзитних поставок і зупинки українських підприємств".

Дияк пояснив, що Україна змогла б вийти зі сформованої в січні поточного року ситуації, маючи поставки туркменського природного газу.

Тому "Газпром" для того, щоб зробити неможливими поставки в Україну туркменського газу, законтрактував у Туркменістану 15 млрд. куб. м газу на перший квартал 2006 року по $65 за 1 тис. куб. м.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування